Турагенции

Туроператор предвизвиква българските пътешественици с цветовете на Колумбия

   

Латиноамериканската държава предлага цветни и красиви места
  Meridiani.bg

Цветовете на Колумбия – невероятно приключение и вълнуващи открития. Това е новата предизвикателна програма за българските пътешественици на Meridiani.bg, която платформа е част от туроператора „Полония.бг“. Пътуването е 12 дни с 10 нощувки, а тръгването е на 19 ноември 2024 г. Цената е 5190 лв. на човек, в която влизат самолетните билети по дестинацията София – Истанбул – Богота - Истанбул – София с 25 кг чекиран и 7 кг ръчен багаж, а също така и вътрешните полети до Меделин и Картахена, нощувките на място в хотели, трансфери, екскурзии, входни такси за обектите, медицинска застраховка и водач от агенцията.

Туроператорът предлага атрактивна туристическа програма в столицата Богота с посещение на светилището Монсерат, следва Меделин със скалата Пиедра дел Пеньол и живописното градче Гуатапе, включен е и Санта Хелена – градът на цветята в Колумбия. Влизат още посещение на Картахена де Индиас – прекрасен колониален град на карибското крайбрежие на Колумбия, плажно приключение на островния архипелаг Росарио, известен с красивите си коралови рифове. Туристическа обиколка в стария град на Картахена ще предизвика вашия интерес. Не е за изпускане и възможността за приключения в известния кален вулкан Тотумо.

Открийте Колумбия - пъстра и многолика, а нейните хора са мили, радостни и с голямо сърце, каза Явор Генов, собственик и управител на Meridiani.bg. Страната е изградена върху многообразието и се е развила с огромно културно богатство, разкрито в нейната топлина и гостоприемен дух към посетителите, поздравяващи всички с усмивка. Разнообразието от места и обичаи предлага за всеки по нещо в тази топла и магическа латино-държава. От превъзходните плажове на Карибското крайбрежие до изумителните пейзажи на Андските планини, Колумбия предлага несравнимо разнообразие от природни богатства.

Открийте колоритните улички на Картахена, където историческите зидове разказват старинни истории, или се потопете в модерната енергия на столицата Богота, опитайте уникалната колумбийска кухня със свежи вкусове и аромати, които ще ви завладеят. Тази южноамериканска перла е перфектната дестинация за вашето следващо незабравимо пътуване, подчерта Явор Генов.

Не е възможно да бъдете в Колумбия и да не посетите

Меделин -

този емблематичен град.

Това е вторият по големина град в страната и е столицата на колумбийската планинска провинция Антиокия. Наричан „Градът на вечната пролет“ заради умерения си климат, той е домакин на известен ежегоден Фестивал на цветята. Някогашното малко селце, основано от испанските завоеватели, днес е превърнато в гореща точка за пътувания с изискани заведения за хранене, модерни барове и, разбира се, кафе от световна класа. Днешното име на града идва от  Меделин, Испания, малко село в провинция Бадахос, известно като родното място на Ернан Кортес – испански конкистадор, станал причина за падането на империята на ацтеките. Меделин, някога наричан „най-опасният град в света“, работи усилено, за да премахне този образ, свързан с наркотици, гангстерски войни и насилие с оръжие. И наистина в миналото името му е било свъзано с гангстерски босове, най-известният от които е Пабло Ескобар - милиардерът, наркобарон от 80-те години, наречен „Кралят на кокаина“, който започва криминалната си дейност от този град.

В наши дни обаче местните имат желание да забравят за това минало и най-почитаната личност е колумбийският скулптор Фернандо Ботеро, който създава характерния си голям, преувеличен стил „Ботерисмо“ и за пръв път става известен през 50-те години на миналия век. Неговото обемно, сладострастно изкуство е разпръснато из града, докато Botero Plaza е голям, оживен площад, посветен на творчеството на художника. Модерни метрокабели свързват града с околните квартали и откриват гледка към долината Абура под тях. Столицата на Антиокия предлага на посетителите шанса да се докоснат до оживената, хаотична колумбийска култура на фона на извисяващи се планини и зелени кафеени плантации.

След това ще се отправите към

Санта Хелена,

за да научите повече за културата Силетара и цветята.

Това е малък град в Антиокия, на изток от Меделин, високо в планините. Времето обикновено е по-хладно поради надморската му височина, а почвите са богати на хранителни вещества, от които местните фермери се възползват за отглеждане на изобилие от тропически и местни сортове цветя. Санта Хелена също е родното място на богато украсените цветни аранжировки, наречени silletas, които са крайъгълният камък на Фестивала на цветята в Меделин. Този фестивал се празнува всяка година през август. Жителите от различните хълмове около града изграждат невероятни произведения на изкуството със сезонни цветя. Те са направени изцяло от естествени материали, включително дървена основа, върху която са аранжирани безброй красиви цветя. Основното събитие на фестивала е парадът silletero , в който стотици красиви silletas, сътворени предишната вечер, могат да се видят по улиците на Меделин в огромни паради. Със сигурност ще посетите ферма за цветя, за да научите повече за това изкуство.

В програмата влиза и една от най-интересните дестинации в района на Меделин –

Гуатапе и Ла Пиедра дел Пеньол.

Тази целодневна екскурзия ще ви отведе на живописно пътешествие през планинския район на западна Антиокия. Ла Пиедра дел Пеньол е известна скала – монолит, която се извисява близо до град Гуатапе. Релефната форма е остатък от гранитна скала, която е устояла на атмосферните влияние и ерозията, и се извисява до 200 метра над основата си. Посетителите могат да изкачат скалата чрез стълбище от 708 стъпала, вградени от едната страна. Според геолозите скалата е на приблизително 65 милиона години. Официално е изкачена за първи път през 1954 г. от Луис Едуардо Вилегас Лопес, Педро Нел Рамирес и Рамон Диас следствие на петдневно им усилие. Лопес купува скалата от местни фермери, които смятат земята за безполезна за земеделие. Той строи стълби в пукнатините и започва да кара хората да се изкачват по тях. Известено като собственик на Ла Пиедра и до днес семейство Вилегас продължава да печели пари от тази дейност. От върха ще се насладите на спиращи дъха пейзажи с острови и зелени планини около голямо синьо езеро.

Следващата спирка е

Гуатапе –

тих и малък град в Андите с приятно време, известен със своята църква и цветни фасади или "zócalos" по стените на всички къщи в града.

Простира се на брега на огромния воден резервоар Пеньол-Гуатапе, изкуствено създадено езеро, което добавя прохлада към живописната атмосфера на града. Преди испанските завоеватели да достигнат района на Антиокия през 16-ти век, тази част на Колумбия е била обитавана от местни групи и е управлявана от лидер, известен като „Гуатапе“, което означава „камъни и вода“. Ще имате време да разгледате и ярко изрисуваните стенописи, в долните части на домовете и сградите в града. Освен че предлагат очарователни изображения на местния живот, много от тях имат скрити значения, свързани с местен продукт или вярванията на човека, който живее в имота. Други разказват за флората и фауната на близкия район или отдават почит на земеделското минало на града. Може да се насладите на типичен колумбийски обяд на брега на язовира или да го разгледате на разходка с лодка, докато съзерцавате пейзажа. Разбира се, няма да пропуснете и чаша от ароматното колумбийско кафе, без което пътуването до сърцето на кафеените плантации би било непълно.

След района на Меделин е време за

Картахена –

най-вълнуващият град на Колумбия.

Картахена де Индиас е пристанищен град на карибското крайбрежие на Колумбия. Край морето е ограденият със стени Стар град, основан през 16 век, с площади, калдъръмени улици и цветни колониални сгради. Основан е на 1 юни 1533 г. от испанския конкистадор  Педро де Ередиа на мястото, където преди се е намирало местното карибско село, което го прави един от най-старите колониални градове в страната. Градът е кръстен на пристанищния град Картахена (в Мурсия в Югоизточна Испания) и оттам на историческия град Картаген. Като бивша испанска колония, това е било ключово пристанище за износа на боливийско сребро към Испания и за вноса на поробени африканции за плантациите.

Днес Картахена де Индиас обединява очарованието на колониалната архитектура, вълнението от яркия нощен живот, завладяващи културни фестивали и несравними пейзажи, за да ви донесе перфектното ваканционно изживяване. С тропически климат градът е и популярна плажна дестинация. Достижими с лодка са Isla de Barú, с бели пясъчни плажове и палми, и Islas del Rosario, известни със своите коралови рифове. Но това не е всичко, което Картахена може да предложи. Тази приказна дестинация пази тайните на историята в оградения си град, на своите балкони и в тесните каменни пътеки, вдъхновили автора Габриел Гарсия Маркес , получил Нобелова награда за литература през 1982 г. Обграден от зашеметяващия си залив, Картахена де Индиас е един от най-красивите, добре запазени градове в Южна Америка - съкровище, което в момента е една от най-често посещаваните туристически дестинации в Колумбия.

В него ще посетите още внушителния замък Сан Фелипе - ключова историческа крепост на хълма Сан Лазаро, разкриваща невероятна панорама към града. Крепостта крие много от тайните на испанските завоеватели в лабиринти от тунели, които някога са били скривалища за съкровища, ограбени от инките и за прочутото боливийско сребро. Главен вход към историческата част на Картахена е Площадът на каляските – още една от емблемите на града. Ще се потопите в зашеметяващата архитектура и атмосфера на Картахена, за да откриете очарователна част от неговото културно и архитектурно наследство.

Още един прекрасен ден ви очаква на красивия

островен архипелаг Росарио.

Това е група от 30 острова, наричани още Кораловите острови на Росарио.

Той е един от 46-те природни национални парка на Колумбия. Паркът е основан през 1988 г., за да защити един от най-важните коралови рифове на колумбийското карибско  крайбрежие. Островите са известни още с белите си пясъчни плажове, голямото си културно, гастрономическо и природно богатство, отразено в традиционната островна кухня, афро-колумбийската култура и крайбрежните мангрови гори. Ще избягате от рутината, като започнете с релаксираща разходка с лодка до плажа Сан Педро де Махагуа, който се намира на Исла Гранде. Това е едно райско кътче в колумбийските Кариби. Това ще бъде един прекрасен плажен ден, който ще ви потопи в кристално чистите води около белия пясъчен плаж, с време за водни приключения, изследване на околните коралови рифове или просто почивка.

И още много неща ще видите в Колумбия, защото тя наистина предлага цветове и вълнуващи истории!

Габриел Драгиев