Транспорт

Частната ПИМК иска да вози пътници по още жп маршрути у нас

   
Частната ПИМК иска да вози пътници по още жп маршрути у нас

След като в края на месец май „Пимк Рейл Експрес“ потвърди официално интереса си да вози пътници по жп маршрута от София до Бургас със спирки в Пловдив и Стара Загора, сега пловдивската компания дава заявка, че ще експлоатира и други жп направления в страната.

На 1 август компанията е подала ново уведомление за планирана нова жп услуга. Информацията първи съобщиха „Транспортал“. Документът е трудно откриваем в сайта на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“. Поместен е в страница, свързана с Оценка на икономическото равновесие на договора за обществени превозни услуги, при заявяване на нова услуга за превоз на пътници.

От него става ясно, че „Пимк“ иска да вози пътници по още 4 маршрута от декември 2026 г.:

От София до Радомир със спирка в Перник;
Карнобат – Варна;
Пловдив – Асеновград;
От София до Варна със спирки в Горна Оряховица и Шумен

В документацията са налични и примерни разписания на линиите. Така например е предвидено по линията София – Перник – Радомир влакът да тръгва в 7:30 ч. от София и да стига в Радомир в 8:45 ч. В обратна посока разписанието е същото.

Компанията дава заявка да изминава разстоянието от Варна до Карнобат и обратно за 2 часа и 10 минути, като от морската столица ще тръгва в 7:00 ч и ще пристига в Карнобат в 9:10. В обратна посока влакът ще заминава в 8:00 ч.

По маршрута между Пловдив и Асеновград курсовете са по-чести. Компанията планира да тръгва от Града под тепетата няколко пъти на ден – в 5:00 ч, 6:40 ч, 8:20 ч, 10:00 ч и 11:40 ч. Превозите на пътници от Асеновград ще са с часове: 5:50 ч, 7:30 ч, 9:10 ч, 10:50 ч, както и 12:30 ч. Разстоянието ще се изминава за около 28 минути, според разписанието.

Маршрутът от София до Варна ще се изминава за 6 часа и 39 минути. Компанията ще експлоатира и нощен влак, който ще тръгва в 00:10 ч от София и ще пристига в 6:49 ч. във Варна. Планират се спирки в Мездра, Плевен, Горна Оряховица и Шумен. От морския град до столицата също ще пътува влак със същия начален час.

„Пимк“ има намерение да вози пътници по това направление и през деня, с начални часове в 7:20 и в 15:00 ч. Същите часове са планирани и в обратна посока – от Варна до София.

Компанията планира да извършва превозите с 2 електрически локомотива "Сименс Смартрон" и 6 реновирани пътнически вагона, на които в момента се извършва основен ремонт във ВРЗ „Хан Крум“. Подвижният състав ще бъде под наем от „Ай Пи Транс“ АД, свързано дружество и част от „Пимк Рейл Холдинг“ АД.