Новини Турагенции

Задължителните забележителности при посещение на красивата Прага

   
Задължителните забележителности при посещение на красивата Прага

Ех, Златна Прага – мястото, което събира в себе си история, архитектура, красива легенда и разбира се, вкусна бира. Когато говорим за Чехия, няма как да не обърнем внимание на най-големия град на страната. Описвана като столицата с една от най-интересните истории в Европа и света, Прага привлича туристи през всяко време от годината. Предлагайки по нещо за всеки – от любителите на архитектурата до купонджийте, градът се предпочита и от голяма част от българите както през отпускарския летен сезон, така и през празничния декември, когато коледните базари превземат всеки площад, пише tialoto.bg.

И тъй като Коледа е далеч, нека си  поговорим за края на лятото и как може да го оползотворите, ако не искате да посещавате българското Черноморие или гръцките плажове. Едно от най-добрите предложения, които можем да ви дадем, е да стегнете куфарите и да заминете за Прага, където да се насладите на вълшебни забележителности и студена автентична бира. Няма по-добра комбинация от историческа разходка с ползи за ума, която да завърши в приятен бар, предлагащ ползи за душата.

Добрата новина е, че Прага предлага любопитни места, които може да посетите напълно безплатно.

8-те вълшебни забележителности на Прага, които да посетите

Астрономическият часовник

 

астрономически часовник

 

Снимка: iStock

Един от безспорните символи на Прага е астрономическият часовник „Орлой“, който предоставя на местните жители и на туристите истинско шоу на всеки час. За да може да се насладите на представлението спокойно, ви съветваме да заемете челна позиция между „почивката“ на часовника. Така ще можете да видите най-добре механизма, изяществото и детайлите на фигурите. Това е и най-старият функциониращ астрономически часовник в света, създаден през далечната 1410 година. Освен че показва времето, той също така дава информация за деня, месеца, действащия зодиакален знак, часа на изгрева и залеза, както и фазата на Луната.

Хълмът Петрин

 

хълм Петрин

 

Снимка: iStock

Ако искате да видите Прага отвисоко, препоръчваме да се изкачите на хълма Петрин. По пътя си ще видите едноименната кула, която много наподобява на Айфеловата, красиви разцъфтели рози, интересен огледален лабиринт и „Стената на огледалата“, построена през 1362 година.

Пражкият замък

 

Пражки замък

 

Снимка: iStock

Тук може да се насладите както на безплатно, така и на платено посещение. Градината и дворът на пражкият замък са достъпни напълно безплатно. Най-добре е да ги посетите вечер, когато ще можете да ги разгледате спокойно, без да се блъскате с останалите туристи. Целият комплекс е най-големият в света, като през годините – от създаването си през девети век досега – е престрояван и разширяван на няколко пъти. Именно затова в него ще откриете няколко различни архитектурни стила.

Карлов мост

Разходете се по калдъръма на един от най-забележителните символи на Прага. 650-годишният Карлов мост, наричан още Чарлз бридж, ще ви предостави спиращи дъха гледки, барокови статуи и златни куполи. Мястото е свързано с интересна легенда. Тук се намира и статуята на свети Ян Непомук. Смята се, че тя е поставена на точното място, от което тялото му е хвърлено в реката, а когато докоснало водата, блеснали звезди. Именно затова около главата на светеца е поставен ореол с пет звезди.

 

Карлов мост

 

Снимка: iStock

Според легендата, ако се докоснете до кръста на Непомук, ще имате 10 години късмет и си гарантирате завръщане в Прага. Други пък разказват, че желанията на всеки ще бъдат сбъднати от светеца.

Библиотеката Клементинум

Клементинум е вторият най-голям комплекс от сгради след Пражкия замък. Той е разположен непосредствено до Карлов мост, така че може съвсем спокойно да съчетаете посещенията им. Тук може да се върнете назад във времето, като мястото е било седалище на йезуитски училище и университет. А библиотеката ще ви приветства с невероятна обстановка, подобна на тази от „Красавицата и Звяра“. Нищо чудно, че е считана за една от най-красивите в света.

Танцуващата къща

 

танцуваща къща

 

Снимка: iStock

Колкото и исторически забележителности да има, Прага може да се похвали и с модерните си притежания. Тук виждаме продукт на новото време, а именно деконструиран строеж на сграда, забавно наречен „танцуващата къща“. Тя е проектирана през 1992 година и завършена четири години по-късно. Изобразява известната танцова двойка Джинджър Роджърс и Фред Астрайд. Тук се помещават ресторант, стъклен бар, хотел и галерия.

Зоологическата градина

 

зоологическа градина

 

Снимка: iStock

Според списание „Форбс“, зоопаркът в Прага е един от най-добрите в света. Той е отворен през цялата година и е заобиколен от живописна природа. Тук ще откриете забележителни видове, включително гигантски костенурки, червени панди, гепарди, леопарди, сибирски тигри, бели носорози, антилопи и много други. Зоологическата градина е замислена с идеята животните да не живеят в клетки, а да се създаде среда, наподобяваща естествената им. Именно затова тук няма да видите желязна арматура, а обитателите са отделени от туристите със стъклени прегради, ровове или огради.

Кварталът Жижков

 

бира

 

Снимка: iStock

Стигнахме и до местата за любителите на бирата. Кварталът Жижков е мястото с най-висока концентрация на бирарии и хубави кръчми. Тук може да намерите огромно разнообразие от леденостудено пиво, като в някои заведения дори може сами да си налеете. В тази част на Прага бирата върви и с мезе от местни легенди и месни специалитети.

За да се  насладите на всички тези прекрасни преживявания в Златна Прага, доверете се на „България Еър“. От тази година авиокомпанията предлага директни полети от Варна до чешката столица, като тарифите за еднопосочен билет в икономична класа започват от 130 евро, а цената включва 10 кг ръчен багаж, дамска чанта или лаптоп, безплатен check-in и кетъринг на борда с топъл сандвич, шоколадче, вода и освежаващи напитки.