Новини Транспорт

Екоактивисти затварят и днес летища в Германия

   
Екоактивисти затварят и днес летища в Германия

Две германски летища временно преустановиха полетите днес сутринта, след като активисти за климата от Last Generation (Последно поколение) нахлуха в тях. Акцията им е част от по-голям протест, насочен срещу 4 аеропорта в страната, съобщи Ройтерс.

От екодвижението заявиха, че осем от техните активисти са спрели или намалили трафика на летищата в Берлин, Кьолн-Бон, Нюрнберг и Щутгарт, и публикува снимки на хората си с ръце, залепени за асфалта. Но не са навлезли в района на пистите.

Германските политици поискаха по-добра защита на летищата в страната, след като активисти за климата успяха да пробият оградите и да нарушат въздушния трафик, включително на най-натовареното летище в страната - Франкфурт, в продължение на два поредни дни миналия месец.

Летището в Нюрнберг спря полетите за малко повече от час заради протеста, което доведе до шест закъснели полета, една отмяна и един пренасочен полет, съобщи аеропортът във Фейсбук.

Ще има закъснения и на летището Кьолн-Бон.

Полицията е успяла да отстрани двама активисти на летище Берлин-Бранденбург, които прерязали мрежата на оградата. Полетите не са засегнати.

Въздушният трафик на летището в Щутгарт също не беше засегнат, след като двама души, които блокираха пътеката за рулиране, бяха незабавно задържани от полицията.

Last Generation изброи няколко държави в Европа и Северна Америка, в които са планирани подобни нарушения като част от протестна кампания, призоваваща германското правителство да се стреми към глобално споразумение за отказ от петрол, газ и въглища до 2030 г.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер написа в X, че "престъпните действия на протестиращите са опасни и глупави". Министерството е предложило по-строги присъди в отговор на подобни действия и задължава летищата да подобрят значително сигурността на обектите си, добави тя.