Новини Събития

Соня Йончева ще пее в българската премиера на Пиратът от Белини

   
Соня Йончева ще пее в българската премиера на Пиратът от Белини

Примата Соня Йончева, предизвикала възторг на тазгодишния фестивал "Опера в Летния театър" с представянето си в "Бохеми" и "Мадам Бътерфлай", и Даниела Димова – директор на Театрално-музикалния продуцентски център Варна, постигнаха предварително съгласие през август 2025 г. звездното сопрано да участва в премиерата на "Пиратът" от Винченцо Белини. Това ще бъде първата постановка в България на този шедьовър на краля на белкантото.

Заради предизвикателствата в ролята на Имоджене, изискваща високо вокално и артистично майсторство, "Пиратът" се поставя изключително рядко и в най-добрите оперни театри по света. В Миланската скала цели 60 години след Мария Калас не могат да намерят виртуозна певица и актриса, която да влезе отново в образа… до появята на Соня Йончева през 2018 г. 

Под тежестта на тази партия са се огъвали имена като Мирела Френи и Анна Нетребко, а само година по-късно българската прима постига невероятен успех с ролята на сцената на Кралската опера в Мадрид. "С "Пиратът", или "радостта на белкантото", Йончева си спечели правото да бъде наричана "Ла Йончева", пишат испанските медии. "Тя изпя операта с впечатляваща вокална мощ"; "Тя стана една от великите сопрани (Мария Калас, Монсерат Кабайе, Лучия Алберти, Рене Флеминг и Мариела Девиа), пели тази опера", възхвалява я международната преса. 

На тези отзиви за новата постановка на мадридския Кралски театър с българката Соня Йончева и мексиканския теноp Хавиер Камарена обръща внимание и главният редактор на възроденото от Соня Йончева списание „Български артист“ Ивайло Спасов. Във фейсбук профила си той предлага великолепен запис на прочутата финална сцена с полудяването от спектакъла на „Пиратът“ в престижния испански театър. 

"От първите до последните акорди това е изпитание. Един вид вокална гимнастика. Но точно в това се заключава и техниката на белкантото, нали? Ето защо го обичаме толкова много. Това е нашата "най-спортна" дисциплина", споделя самата Соня Йончева. 

"Най-сетне истинската примадона", отбелязва по повод превъплъщението на певицата в образа на Имоджене La Stampa. С предварителната нагласа за едно изключително събитие и родната публика ще очаква Соня Йончева в българската премиера на "Пиратът", планирана за XVI издание на "Опера в Летния театър – Варна 2025".

Бляскав финал

Подобаващ финал на сегашното XV издание на фестивала "Опера в Летния театър – Варна 2024" ще постави оперният гала концерт на 30 август. Звезда на вечерта ще бъде мецосопраното Светлина Стоянова, а оркестъра на Варненската опера ще дирижира маестро Диан Чобанов. В оперната гала ще участват и сопраните Йоана Железчева и Пилар Гаридо, баритонът Матео Манчини, тенорът Рейналдо Дроз и басът Гео Чобанов. В програмата са включени любими откъси от творби на Моцарт, Белини, Росини, Бизе, Гуно, Доницети.

Това ще е първа изява на варненска сцена на новата оперна звезда Светлина Стоянова, чиято стремителна международна кариера я отвежда до оперни театри като Миланската Скала, Виенската Щатсопера, оперите в Хамбург, Цюрих, Мюнхен, Латвийската опера и много други. Тя е най-високо класираната певица през 2016 г. на конкурса Le Grand Prix de l’Opera, записва с Българското национално радио, в два поредни сезона е щатен солист на Виенската Щатсопера (2018-2020 г.).

В нейно изпълнение на оперната гала във Варна публиката ще чуе арии от "Милосърдието на Тит", "Сватбата на Фигаро", "Севилският бръснар" и емблематичната "Хабанера" от "Кармен". В програмата са включени и белкантови бисери като Casta Diva от "Норма", ария на Имоджене от "Пиратът" на Белини, ария на Норина от "Дон Паскуале" на Доницети и др. Спектакълът е под режисурата на Александър Мутафчийски.

С нейните изпълнения завършва тазгодишният летен фестивал на Държавна опера Варна, който под мотото "100 години от смъртта на Джакомо Пучини" доведе в морската ни столица световни звезди като Александрина Пендачанска, Доната Д`Анунцио Ломбарди, Красимира Стоянова, Соня Йончева, Рикардо Маси и предложи на зрителите общо двайсет спектакъла, осем от които премиерни.