Новини Хотели

Германия предлага безплатна 4-седмична спа почивка за родители

   
Германия предлага безплатна 4-седмична спа почивка за родители

Всеки родител ще признае, че се изморява от балансирането между кариерата, домакинската работа и възпитанието на децата. Самотните родители са изправени пред още повече предизвикателства, пише CNN. Семействата дори не подозират колко бързо могат да стигнат пред лекарския кабинет, изброявайки обичайните проблеми - депресия, безсъние, паник атаки и много други. Изненадващото е, че лекарите в Германия не предписват лекарства. Някои късметлии могат да получат лечение под формата на четири седмици в курот на спа процедури близо до морето или в планините.

Немската традиция "Kur", преведена като "лечение", често се свързва с почивка далече от напрежението. В него се включват горещи бани, предлагани в спа курортите на Баден-Баден, Висбаден или Бад Емс.

Страната разполага с 350 курортни градове, предлагащи спа процедури, а някои са включени в списъка на ЮНЕСКО като историческо наследство.

Много от градчетата са били посещавани през вековете от кралски особи и висшето общество. Освен тях са идвали туристи и пациенти от цяла Европа и света. Тази програма за лечение е фокусирана върху родители, претърпели класическото прегряване от всички натрупани ангажименти. Веднъж на четири години всеки родител може да се възползва от тази програма и да почива четири седмици, докато здравната система заплаща всички разходи.

Програмата е ориентирана към лечение, но статистиката показва, че повечето семейства използват тази възможност за спасяване на своя брак. Сесил Пиорот живее в Елмсхорн в Северна Германия, но работи в Хамбург като полицейски офицер. За да стигне до работата си, дамата започва своето пътуване в 2 часа през нощта с кола.

Причината да прави подобни преходи е, че полицията трудно позволява смяната на работното място. Полицейската администрация разполага с хора, които отговарят за потенциалните проблеми на служителите и следят тяхното здравословно състояние. Пиорот получава предложение да използва предлаганата почивка в рамките на четири седмици, като получава правото да вземе и своята 6-годишна дъщеря.

Лечението на майки и деца е започнало след Втората Световна война в Германия. Зад тях стоят предимно благотворителни организации и са имали само една цел - да помогнат на майките да се справят с гледането на деца, работа и възстановяване на живота им след войната.

Организацията MGW или Müttergenesungswerk може да се определи като нещо уникално за Германия и Европа. Подобни институти се държат предимно от застрахователни компании или от самите MGW. За получаването на подобна почивка, родителите трябва да преминат през лекар, който да ги диагностицира и да посочи, че имат нужда от терапевтична почивка. След приключването на прегледа, медицинското лице задвижва процеса и предоставя на пациента възможни дати за резервиране, като често има право да избере между 150 клиники в цялата страна.

Лекарите обръщат внимание на физически симптоми, както и на психически такива. Бърза раздразнителност, отпадналост, постоянна умора, безсъние и постоянен плач, могат да са само една малка част от симптомите на преумора. Лекарите се стремят да диагностицират точно, поради простата причина, че списъкът от чакащи е твърде голям. През 2022 г. близо 44 525 майки и 2320 бащи са се възползвали от този вид почивка. Повечето майки са били на възраст между 36 и 35 години с работно време от 20-35 часа, докато бащите са били заети цяла работна седмица. Бащите, които отглеждат своите деца без партньор, са около 24% по данни на същата агенция.

Когато Поирот е изпратена в клиника за почивка, тя пробва йога за първи път през живота си, след това участва в курса по водна аеробика. Открива групи за дискусии и работи с психолог. Като допълнение в програмата си ходи и на спининг сесии във фитнес залата. Престоят ѝ успява да намали значително, докато психолозите посочват, че нейното състояние се дължи на огромните разстояния, които покрива всеки ден. Съветите към нея са семпли, но особено работещи - да намали собствените си изисквания и да не се стреми да бъде съвършената майка и съвършения полицай.

Повечето лекари признават, че не е разумно да се изпращат родители с деца на въпросните почивки, но статистиката показва, че за мнозина, това е единственият начин да се възползват от предоставената възможност. Немското здравеопазване заплаща гледането и настаняването на дете в различни домове и детски градини, но през 70-те години може да се забележи, че тази практика приключва.

Родителите могат да се възползват от най-различни терапии, добавяйки спорт и различни възможности за почивка. Програмата се определя на база техните индивидуални нужди. Понякога могат да бъдат добавени и най-различни диагностики от медицински персонал. Някои заведения предлагат и по-специални процедури, с които се опитват да помогнат на родители, изгубели своя партньор. С общи усилия се постигат чудеса за родителите, които търсят начин да се справят с всички възможни изисквания на всекидневния живот, като същевременно се разработват и методи за превенция на бъдещи здравословни проблеми. Най-важното е, че родителите могат да обменят съвети помежду си. Ценният опит позволява справяне с редица проблеми.