Анализи Новини

Вижте топ 5 места за coolcation в Европа

   
Вижте топ 5 места за coolcation в Европа

„Coolcation“ или прохладна ваканция става все по-модерно понятие. Някога Европа е била дом на съвършено умерен климат за една приятна лятна ваканция – достатъчно топла, за да се наслаждавате на почивката си, но достатъчно прохладна, за да обличате лека връхна дреха вечер.

Това беше така преди ефектите от глобалното затопляне да се ускорят. Само това лято горски пожари пламнаха в Кипър и Гърция, докато Акрополът в Атина беше временно затворен за безопасност на туристите. Но поклонниците на сянката могат да въздъхнат с облекчение, тъй като туристическата индустрия сега възприема нов вид лятна ваканция: прохладната ваканция или „coolcation“. От ветровитите острови до свежите планински региони, тук са най-добрите места за прохладна европейска почивка през август, пише Time out.

Норвегия

Средна температура през август: 12-20C

Със среднощно слънце и освежаващ бриз от Гълфстрийм, Норвегия има идеалния климат за любителите на разхлаждане. На архипелага Свалбард слънцето изобщо не залязва до края на август. За тези, които искат да се придържат към континента, норвежките фиорди - дълги морски заливи, издълбани от ледници и разпръснати по северозападния бряг на Норвегия - предлагат туризъм, риболов и каяк. И никое разхлаждане в Норвегия не е пълно без да разгледате Осло, домът на Scandi-cool.

 

Снимка: boredpanda.com

Шотландия

Средна температура през август: 10-18°C

Шотландците може да мърморят за студеното и влажно време през зимата, но през август Шотландия е идеалният оазис далеч от Южна Европа. В Единбург има световноизвестният фестивал Fringe и, благодарение на вероятността за хладно време, няма да се изпотите твърде много. Любителите на приключения могат да се насочат север и да вземат лодка до един от шотландските Хебриди, където ще намерят някои от най-непокътнатите плажове в Обединеното кралство, или да отидат на поход в планините.

Исландия

Средна температура през август: 8-13C

Туристите често се отблъскват от недостъпността на Исландия, но вече се отварят маршрути за посещение на северния остров. Само на четиридесет минути от летище Кефлавик е столицата на Исландия, Рейкявик, която е домакин на огромен фестивал всеки август. Оттам безстрашните пътешественици могат да преминат по Вулканичния път, 700-километров маршрут, минаващ през осем вулкана или да преминат през ледниковата долина Торсморк. На север лодките за наблюдение на китове тръгват от Акурейри, град, над който драматично се вижда фиордът Ейяфьордур. 

 

Мадейра, Португалия

Средна температура през август: 21-27C 

Представете си лятна почивка в Португалия и Алгарве вероятно изниква в съзнанието ви. Но предвид високите температури и дори по-големия брой хора по португалското крайбрежие, тези от нас, на които им е горещо, може би е по-добре да се насочат към Мадейра. Със зелен, прохладен климат, Мадейра е наричан „островът на вечната пролет“, както и европейската версия на Хавай. Има планини, плажове, естествени басейни и вкусно мадейрско вино (произведено във и около Фуншал).

 

Снимка: Петко Минчев

Словения

Средна температура през август: 14-26C 

Езерото Блед е най-големият туристически магнит в Словения и можете да разберете защо. Кристално чисти води. Замък, вкопчен в скала. Средновековна църква, разположена на върха на остров. Kо туристите може да са по-малко запознати с езерото Бохин, на по-малко от тридесет километра. Поради геологията си Бохин е малко по-хладна алтернатива на Блед, с по-студена вода. Така че ако освежаването е името на вашата лятна ваканция, със сигурност си заслужава половинчасовото пътуване.