Новини Събития

Италия с нови правила за плажове и селфи спотове

   
Италия с нови правила за плажове и селфи спотове

На фона на рекордно високите туристически посещения в страната, Италия въвежда нови правила и технологии, за да се опита да контролира хаоса.

От остров Сардиния до петата на италианския ботуш Пулия - достъпът до много популярни плажове вече се предоставя само чрез резервация през приложение в опит да се справят с тълпите.

Междувременно, пластмасите и пушенето, а в някои случаи дори кърпите и столовете, са забранени на пясъка през пиковия сезон, според съобщения в италианските медии.

Забрана за нощно плуване

Някои плажове на остров Сардиния, посрещнал рекорден брой туристи това лято, забраниха използването на камъни за закрепване на плажните чадъри. Всеки, който не се съобрази със забраната на територията на Санта Тереза ​​ди Галура и Сант'Антиоко, ще бъде глобен с 500 евро.

Междувременно, кметът на североизточната община Олбия на острова забрани късното плуване, къмпингуването на плажа, огньовете и дори използването на столове и кърпи през нощта, за да се опита да ограничи късните купони - въпреки че краен срок за спиране на музиката в 5 часа сутринта може да изглежда прекалено щедър.

На други места правилата са по-строги. В Сасари, Северозападна Сардиния, музиката трябва да спре в 2 часа сутринта. В курортните анклави Платамона, Порто Феро и Аржентиера крайният срок е 3 часа сутринта.

В Рим, Флоренция и Венеция са монтирани временни стоп-светлини като мярка за контрол на тълпата в зоните с голям пешеходен трафик, за да попречат на хората да си правят селфита и да блокират потока.

На крайбрежието на Амалфи властите регулират броя на превозните средства, задръстващи живописните пътища, като ограничават влизането на регистрационни номера с четни и нечетни цифри по определени по-малки улици по време на натоварените часове на деня.

По-високи такси и затворени забележителности

Остров Капри взе пример от туристическата входна такса, въведена от Венеция по-рано тази година. Той таксува двойно повече туристите, пристигащи през пиковите периоди.

Някои планински дестинации в региона на Трентино в Северна Италия използват монитори за проследяване на потока от туристи и ще затварят твърде натоварените маршрути.

По крайбрежието на Средиземноморската ривиера в Северозападна Лигурия, регионалният съветник по туризма Аугусто Сартори обяви, че заетостта на хотелите вече е 99% и легловата база на региона на практика е разпродадена.

Богохулство

Италианският министър на туризма Даниеле Сантаче нарече проблема с прекомерния туризъм „богохулство“, но настоя, че Италия се справя с него, тъй като се подготвя за още големи скокове в броя на посетителите през следващите години.

„Свръхтуризмът е богохулство за мен, ако не друго. Проблемът е да го управляваме, както започнахме да правим, откакто сме в правителството“, каза тя пред вестник La Nazione в родния си град в Тоскана.

„Подготвяме почвата за бъдещи предизвикателства - от Милано-Кортина (Зимните олимпийски игри през 2026 г.) до Юбилея (религиозен фестивал, който ще се проведе през 2025 г. в Рим), което ще бъде възможност да направим известни по-малко популярни забележителности, да изградим разнообразни туристически оферти и да подобрим нашите прекрасни села.”

Италия, подобно на много места по света, е изправена пред проблеми с прекомерния туризъм по време на пиковия сезон, което влияе неблагоприятно както на качеството на живот на обитателите на популярни дестинации, така и на качеството на ваканцията на посетителите.