Транспорт

АПИ не извършва ремонти по АМ Тракия – само аварийни дейности

   

Аварийните дейности по АМ Тракия предизвикват задръствания през работните дни
  Мирослав Иванов

Затрудненията в движението по автомагистрала „Тракия“ в последните дни не са от ремонти, а от пътни произшествия в участъци, в които се извършват аварийни дейности. Това съобщиха за TravelNews от Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка със задръствания и сигнали на шофьори. В момента в платното за София между Стара Загора и Сливен, в района на селата Загорци и Биково, в отсечка от около 18 км, се извършват аварийни дейности. Те са организирани, така че да не се затруднява по никакъв начин движението като са осигурени две ленти за движение. В отсечката е разрешено преминаването в аварийната лента, именно за да се улесни движението и да не се създават затруднения за шофьорите.

Извършваните аварийни дейности са необходими и не търпят отлагане. Целта на широкоплощните кърпежи на асфалтовата настила е да се отстранят появилите се деформации. Работи се в светлата част на денонощието – от 8 ч. в понеделник до 14 ч. в петък. През почивните дни се преустановяват дейностите, за да не се пречи на засиления трафик през уикенда. Срокът за изпълнение на дейностите е 1 септември 2024 г., обясниха от АПИ.

По магистрала „Тракия“ се извършват и други неотложни работи, от чието изпълнение зависи безопасността. Например при пътно-транспортно произшествие или други обстоятелства, при които е нарушена целостта на ограничителните системи /мантинели/, се предприемат незабавни действия за тяхното възстановяване, за да се осигури безопасността на пътуващите. Това може да наложи временни ограничения на трафика или преминаване с повишено внимание.

След пътен инцидент служителите на областните пътни управления и пътноподдържащите дружества незабавно предприемат нужните мерки да почистят и обезопасят трасето, ако има например разлято масло или товар при катастрофата, за да може да се възстанови безпрепятственото пътуване на всички шофьори, подчертаха още пред TravelNews от АПИ.

Туристическият бранш отдавна е против ремонтите по пътищата за Черноморието в разгара на летния сезон през юли и август. Служебният министър на туризма Евтим Милошев по този повод проведе среща с колегата си - министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. На нея присъства също и инж. Стоян Николов - член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По темата за АМ "Тракия" беше коментирано, че през активния летен сезон не се предвиждат планови ремонти, както и на други пътни връзки към морските и планински курорти. В момента се работи активно по ремонта на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на АМ "Хемус", за да приключи максимално бързо, като и по нея не се предвиждат планови ремонти.

Националният борд по туризъм, Българската асоциация на заведенията и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призоваха преди летния туристически сезон да бъдат преустановени ремонтните дейности по пътищата, които водят към морските ни курорти. Причината е, че затрудняват придвижването на туристите, усложняват пътната обстановка и създават предпоставка за пътнотранспортни инциденти.

Мирослав Иванов