Анализи

Словакия е с най-много замъци на глава от населението

   
Словакия е с най-много замъци на глава от населението

Словакия е световен лидер в производството на автомобили на глава от населението. По-малко известно обаче е, че страната може да се похвали и с най-много регистрирани замъци на човек.
Теоретично Словакия може да се състои от 180 малки кралства, всяко със собствен замък и с население от 30 000 души. За съжаление, поради липса на поддръжка, има само 120 замъка с видими останки, като по-голямата част от тях са в руини. 

Все пак, за щастие на посетителите, в страната има десетки замъци за обиколка, излъчващи величие и студена красота.

Като планинска страна, Словакия е естествено предразположена към замъци, които използват високите места и скалите като строителен материал.

Започвайки от Средновековието до 18 век, аристокрацията на кралство Унгария предпочитала да строи своите замъци в лесната за защита територия на Словакия.

Повечето от тези конструкции са се превърнали в руини, тъй като военното им значение е намаляло и собствениците на земя са потърсили по-удобни жилища. Това, което не е било разрушено през годините, се е превърнало в строителен материал за близките домове.

След падането на комунистическия режим през 1989 г. все повече хора проявяват интерес към тези великолепни конструкции и се сформират доброволчески групи за запазване и реновиране на замъците. 

Не е изненадващо, че Словакия има такова богатство от замъци, като се има предвид позицията ѝ в центъра на Европа.

Армиите на Римската империя, Унгария, Полша, Османската империя, Австрия, Франция, Германия и Русия са се редували да нахлуват в страната в продължение на хиляди години, всяка с различна степен на успех.

Един от най-популярните замъци, които привличат туристи от цял свят, е крепостта Бойнице, често описвана като замък от приказките. Тя е известна със своята зашеметяваща архитектура и живописна обстановка.

Спиш е най-големият замък в Централна Европа и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Той предлага спираща дъха гледка към околностите.

А замъкът Орава, кацнал на върха на скалист хълм, е една от най-фотографираните забележителности на Словакия и е бил сцена на множество филмови продукции.