Анализи

Ваканция у дома - новият тренд според Google

   
Ваканция у дома - новият тренд според Google

Кога е последният път, когато сте си взели ваканция и просто сте останали у дома? Звучи странно, дори неразбираемо, а някои биха го приели за лудост, но така наречената "Staycation" практика набира скорост, пише Forbes. Идеята на този термин е, че може спокойно да останете у дома или да почивате близо до дома си, пропускайки всички недостатъци на традиционната ваканция. Ако тази мисъл е минавала през главата ви, бъдете спокойни, през 2020 г. това е един от най-търсените термини в Google и тенденцията не се променя и до днес.

Идеята на този вид почивка е обвързана с ваканция близо до дома, но колко близо? Най-често става въпрос на кратки разстояния, които да бъдат от максимум един час с кола или друг транспорт. Най-добрият вариант за почивка е да останете у дома си и да превърнете своята обител в перфектното място за почивка.

Никой не си взема отпуска с тази цел, но ако се замислим, винаги има нещо, което може да повиши комфорта на дома. От реновиране на стаи и смяна на матраци с нещо по-удобно до някои освежаващ ремонт, който да отнеме 1-2 дена. Някои експерти предлагат туристическа обиколка на забележителностите в града, защото такива има, при това не само в столицата, а и в много други градове.

Историческият туризъм на България е особено силно перо, следователно никой няма да скучае. Другата добра новина е, че докато морските курорти са на път да счупят рекорд по заетост и да се радват на успешен сезон, има предостатъчно минерални басейни в България, които не биха искали да оставите една месечна заплата за седмица.

Идеята зад Staycation е, че не включва полети и дълго шофиране по магистралата. Последната също усеща сериозните трусове, а ако обърнете внимание на броя катастрофи, много бързо ще охладите страстите за една безбожна надпревара с времето и с наплива от хора.

За да обобщим и покажем как изглежда тази идея, нека дадем някои примери, с които да направите отпуската си по-приятна и вълнуваща:

Винаги може да посетите винарна или пивоварна във вашия град или някой съседен. По-големите компании разполагат с музей, следователно ще научите нещо ново и ще имате възможност да опитате чистата алкохолна напитка.

Обърнете внимание на вело туризма. Осъзнаваме, че не всеки иска да инвестира в това средство за движение, но ако зачеркнете магистралата и изберете по-различен начин за пътуване, спокойно може да направите състезание. Възможно е дори да не се налага да наемате стая - вече има палатки и спални чували, които да се носят навсякъде с вас.

Потърсете аматьорски вело клубове, обърнете внимание какви занимания плануват и отидете с тях. Положителната страна е, че правите нещо полезно за здравето си, опознавате пътища, по които никога няма да минете с кола и пестите достатъчно пари. Да не забравяме, че към всичко това имате възможност да бъдете и малко по-екологични.

Тук подозираме, че ще има семейства, които бързо ще посочат децата си. Колкото по-добре ги възпитате и дисциплинирате към спорта, толкова по-малко ще посещавате лекарите през зимата. Да не говорим, че условията за вело туризъм са далеч по-добри, а мнозина избират да се разходят през Родопите на колело, хващайки влака до определена точка.

Вместо да пътувате километри и да плащате за гориво, изберете хотел с добри спа процедури и направете няколко посещения. Със сигурност ще е по-евтино и разумно, спрямо правенето на същото до морето. Добрата новина е, че няма да се разминавате с купища туристи, да гледате едни и същи сергии със стоки от китайски сайтове и няма да се борите за маса, където да вечеряте след час, докато порцията риба се очаква да пристигне от нощния улов.

Запълнете времето си с нови знания и си запазете курс. Дали става въпрос за готварски такъв или управление на дрон, фотография или друго, зависи само от вас. Това пак е почивка, от която печелите повече, отколкото обикновен махмурлук на сутринта.

Разходете се до местния фермерски пазар и заредете с онези продукти, които винаги сте искали да откриете. Това е занимание, което коства време и изисква определено търсене, но след като сте във ваканция у дома, може спокойно да го инвестирате в тази посока.

Идеите за ваканция у дома са все по-изкушаващи за мнозина. Погледнете го от добрата страна - нямате нужда от хотелски стаи, нямате нужда от самолетни билети и освобождавате финансов ресурс, който със сигурност може да надхвърли възможностите ви. Помислете за броя хотели, които сте посещавали, колко от тях са се доближавали до дома ви? Ако не броим 4-те и 5-те звезди, голяма част от хотелите се опитват да предложат коридор с легло и тоалетна.

Самият стереотип, че лятото изисква почивка до морето, докато зимата се ходи на планина за ски сезон, са достатъчно изтъркани. Ваканцията може да бъде много по-продуктивна и полезна, а ако толкова държите на прохлада и река, обърнете внимание на малките и големи езера, потоци и реки. Със сигурност няма да получите същото обслужване, както и високи цени, но ще имате и малко повече време за спокойствие.

Ваканцията у дома е възможност за усъвършенстване, търсенето на нещо ново, опознаването на града ви, създаването на нови приятелства и одухотворяване. Според Google, щатът Аризона е един от най-активните в търсене на забавление по време на лятната ваканция, което да не се отдалечава толкова от дома.

Ваканцията на жителите там струва около 1990 долара за седмица, което е достатъчна мотивация да открият други по-разумни варианти за забавление. Ваканцията у дома не е обвързана просто с харченето на средства или липсата на бюджет за почивка, той е значително по-доброто решение, когато човек трябва да се изправи срещу стачкуващо летище, задръствания, високи цени на горивата и липса на достатъчно добра леглова база.