Новини Транспорт

Стотици полети от и за Мадейра са отменени заради бушуващи горски пожари

   
Стотици полети от и за Мадейра са отменени заради бушуващи горски пожари

Архипелагът, който се намира на около 680 км западно от бреговете на Мароко, е популярна дестинация за почивка за всички, които желаят да се насладят на невероятни гледки и прекрасни изгреви. Но от сряда миналата седмица на острова гори горски пожар, чието разпространение се засилва от високите температури и силните ветрове, които затрудняват овладяването му. Хората в засегнатия регион бяха евакуирани от домовете си, а полетите отменени, пише TimeOut.  

Вижте какво трябва да знаете, ако сте резервирали пътуване до Мадейра.

Каква е ситуацията на острова?

Горски пожар избухна в сряда, 14 август, в селския район Рибейра Брава и оттогава се разпространи в съседната община Камара де Лобос, която се намира близо до южното крайбрежие на острова. Според Ройтерс пожарът все още се разпространява на три фронта и с него се борят 200 пожарникари (76 са изпратени от континентална Португалия).

Председателят на регионалното правителство на Мадейра Мигел Албукерке заяви: "Този толкова опасен пожар представлява умишлен палеж в труднодостъпен район, където не може да се използва въздушна подкрепа. За мен това е престъпление". Огънят се оказа труден за овладяване и заради високите температури от около 30 градуса, както и заради силните ветрове и ниската влажност на въздуха.

Безопасно ли е да се пътува?

За щастие не се съобщава за пострадали или жертви, но засега 160 души са евакуирани от района като предпазна мярка, а за цялото крайбрежие на Мадейра е обявен оранжев код за опасни явления.

Министерствата на външните работи на повечето европейски страни вече дават съвети и препоръчват своевременно да бъдат отменени резервации и полети. Португалските власти могат да евакуират райони и да затворят пътища от съображения за безопасност. 

Какви са правата ви, ако полетът ми е отменен?

Отменени са повече от 100 полета, а това предизвика хаос на летището, където много пътници останаха блокирани и очакваха пренасочване на полетите. Очаква се в следващите дни да бъдат отменени още и още полети.

Ако полетът ви е отменен, имате право на възстановяване на цялата сума за билета или на нов полет. Ако е отменен след пристигането ви на летището, авиокомпанията трябва да ви предложи грижи, като например да осигури нощувка. За повече подробности се обърнете директно към представител на авиокомпанията си.