Оферти

Йога терапия ритрийт в Бали с Нина Денина

   
Йога терапия ритрийт в Бали с Нина Денина

1 ДЕН – 17 ноември 2024 г. Среща на летище София

12:40ч. – Среща на Летище София, Терминал 2, за полет отпътуване към Денпасар. 
18:15ч. – пристигаме на летището в Доха – замислено и реализирано като мегапроект, то впечатлява със своята архитектура и удобствата, които осигурява на пътниците. Ще ни се иска да останем на това летище не само няколко часа, за да обиколим екзотичните места за почивка и хапване, луксозните бутици за пазаруване и множеството забавления, които са на разположение тук.

2 ДЕН – 18 ноември 2024 г. Здравей, Бали!

01.50ч. е полетът ни от Доха до Денпасар. В самолета е комфортно, ние сме достатъчно изморени от впечатления, шопинг и похапване на вкусотии, че с удоволствие ще си поспим в самолета, може би чак докато започнат да сервират храна.

16.30ч. кацаме на летището в Денпасар. Температурата на въздуха е около 35 градуса, а влажността около 80-90%. Преминаваме през гише за издаване на виза на място – около 35 долара се заплащат от всеки. На летището ще ни посрещне нашият местен водач и ще се отправим към Убуд. Трансфера отнема около 1ч. 30 мин.

Около 19:00 – 19:30 ч. пристигаме в хотела. Настаняваме се по двойки – по време на пътуването вече сте си харесали другар по стая, ако не сте имали такъв и започва истинското приключение. Специално за вас ChrissAir организира вкусна балийска вечеря – комплимент за добре дошли. Тук е времето и мястото да прекараме време заедно в разговори за предстоящите ни дни на острова.

3 ДЕН – 19 ноември 2024 г. Добро утро, Убуд!

Добро утро! 

Разбрахте ли кой издава този странен звук? Не, не е птица – това е малкото гущерче гекон, безобидно и много симпатично.

Предстои ни първата йога практика от програмата на йога терапия ритрийта в Бали под наслов “Пречистване“: “Влез в балийското си Аз” – практика, която ще ни освободи от сковаността, причинена от пътуването, ще освежи сетивата, ще събуди ума. Ще се запознаем и ще оформим наша обща енергия, която ще влияе на цялата ни група. Аромата на свещени благовония и енергията на острова бавно започва да пропива в нас, носейки покой и блаженство.

Закусваме и се отправяме към забележителности разположени в Убуд.

Monkey forest Sanctuary
В първия си ден в Бали ще си поиграем с балийските маймуни в светилището на маймунската гора в Убуд. В гората на маймуните в Бали живеят почти 600 маймуни! Това е джунгла с площ от 12 хектара (30 акра), която заобикаля стар хиндуистки храм от 14-ти век, разположен в сърцето на Убуд. Това е забавно, семейно и достъпно място, където можем да общуваме с животните в по-естествена обстановка, отколкото в зоологическа градина.

Tegalalang rice terraces
Емблематичните оризови тераси на село Тегалаланг, северно от Убуд.  Без съмнение са едно от най-красивите места за посещение в Бали. Спомняте ли си Джулия Робъртс, караща колело във “Яж, моли се, обичай”? Там е! Красивите зелени оризови полета се простират до безкрайност и предизвикват истинско възхищение, проправящи си път между пясъчните плажове, извисяващите се планини и димящите вулкани на Бали.

Няма да пропуснем да посетим за обяд традиционен балийски ресторант !

Ще продължим разходката към Bali Swing или люлка над оризовите тераси, където всеки желаещ може да се качи на люлката срещу допълнително заплащане, а за дамите има опция и да си наемат красиви дълги рокли.

4 ДЕН – 20 ноември 2024 г. Тук и сега

Йога практика: “Тук и сега – живот с пълно осъзнаване” – практиката ще насочи осъзнаването ни навътре към себе си. Ще забравим за външният свят, за да засилим вътрешното осъзнаване, което ще ни помогне да следваме най-правилната посока, посоката на себеусъвършенстване. Тук, на това място с толкова силна духовна енергия ще ни бъде много по-лесно да го направим. Подкрепа ще усетим и от нашата групова енергия.

Закуска, която ще ни напомни за истинските вкусове и ще балансира храносмилането. Ще забравим за захрата, тестото и тежките храни. Изобщо няма да ни липсват!

Отправяме се към буйна речна долина, минаваща през малкото градче Тампаксиринг , североизточно от Убуд , където се намира един от най-големите древни храмови комплекси на Бали , Candi Gunung Kawi . Състои се от колекция от древни „Канди“ или релефи на светилища, издълбани директно в лицето на скална скала, това определено е един от най-зашеметяващите уникални археологически обекти, освен че е важно свещено място за балийците.

Mason Elephant Park
Ще се запознаем отблизо с най-голямото стадо от 31 суматрански слона на Бали. В парка, разположен сред пищни ботанически градини и джунгла,   гигантите могат да бъдат видени да се разхождат, да се потапят в езерото, дори и да рисуват. Ще имаме възможност да храним слоновете, да ги галим, къпем и да се снимаме с тях. Да се повозим на гърба им и да научим за начина им на живот, хранене, обучение и т.н.

5 ДЕН – 21 ноември 2024 г. Влюбени в Убуд!

Йога практика: “Отвори сърцето си” – практика, която ще стимулира областа на сърцето. На физическо ниво това ще подобри подвижността на раменете, врата, ръцете. Ще засили гръдният кош и сърцето. На физиологично ниво ще подобри дишането и дихателния капацитет. На финно ниво ( ниво ум и емоции) ще се освободим от страхове, сковаващи стереотипи, остарели навици, за да направим място на положителни емоции като любов, вяра и съпричастност. Любовта, като енергия се носи във въздуха на острова. Вече сме усетили това излъчване от нашите домакини, от нашият гид, от случайните хора по улиците и магазините – с искрени усмивки и благи очи. Всичко това ни подкрепя в отварянето на сърдечната област.

Закуска: вече си имаме любими плодове – манго, папая, ананас….. съвсем различни са от това, което купуваме в България!

Предишният път, когато бях в Бали ми беше необходимо да остана малко по-дълго в Убуд – духовната столица на Бали, за това този път реших да ни осигуря това време. Днес денят ще е свободен за изследване на Убуд. Ще посетим пазара на изкуствата, улицата с най-добрите СПА центрове, автентични ресторанти и йога центрове – всеки ще награди себе си с времето, което му е необходимо, за да направи това, което обича. Има толкова много скрити и обаятелни места за изследване, че няма да усетим как денят преминава в нощ.

6 ДЕН – 22 ноември 2024 г. В земята на водопадите

Йога практика: “Вяра” 

Закуска и начало на екскурзиите – час ще бъде уточнен с нашия гид на място.

Посещение на Мундук в Бали: Земята на водопадите.
Посещение на водопада Munduk, водния храм Ulun Danu Beratan и оризовите тераси Jatiluwih, а накрая ще изпратим слънцето на залез при Tanah Lot Bali .

Мундук е скрито бижу, което все още остава малко встрани от утъпканите пътеки и свободно от туристическите маси, които се стичат към Острова на боговете. Това спокойно селце, сгушено високо в планините на Бали, е рай за любителите на природата и преследвачите на водопади. Ще останете очаровани от пейзажа и спокойствието. Там се намира и един от най-свещените хиндуистки храмови комплекси в Бали – Pura Ulun Danu Beratan.

Jatiluwih rice terraces най-големите оризови тераси в Бали се състоят от над 600 хектара оризови полета, които следват релефа на плавните склонове на планинската верига Batukaru.

Tanah Lot Bali – храм на индийски окена, станал известен покрай снимките на филма с Джулия Робъртс и Джордж Клуни – „Билет до РАЯ“.
Изрязаният на фона на огненото небе Танах Лот прогаря спомен по-сигурно от пирограф. Представете си образа на балийски храм (пура), кацнал високо на скалата, обърнат към широкия открит океан. С разбиващите се вълни отдолу и драматичните цветове на здрачното небе като фон, осветен от бавно изчезващото слънце. 

7 ДЕН – 23 ноември 2024 г. Пречистване

Йога практика: “Пречистване” Днешният ден ще е специален в нашият йога терапия ритрийт в Бали и йога практиката ни ще бъде съобразена с това. Днешният ден ще бъде пречистващ за нас. Започваме с пречистваща йога практика, чивто цел е да засили детоксикиращите дейности на вътрешните органи, да засили агни – вътрешният ни огън, който да работи на физическо ниво за изчистване на токсините от тялото. В днешният ден опитайте да се храните предимно с плодове, пийте повече вода. На фино ниво контролирайте мислите и емоциите си, по същият начин, както контролирате храненето си.

Закуска: съветвам ви ако до сега не сте избрали да закусвате само с плодове, да го направите днес. Предстои ни нещо специално.

Веднага след закуска се отправяме към Taman Beji Griya Waterfall – Batung – тук ще преминем през специален ритуал за пречистване, за премахване на негативна енергия и привличане на щастие и просперитет.

8 ДЕН – 24 ноември 2024 г. Ах, океана...

Днес е денят, в който ще напуснем Убуд.

Посрещаме утрото с йога практика: “Приеми промяната” – колко често в живота се съпротивляваме, негодуваме и се напрягаме от промени, които са неизбежни, от събития над които нямаме власт. Това води до загуба на много енергия, сили и време, които можем да използваме за друго. Днес ще използваме тялото, за да осъзнаем и приемем промените, които са настъпили от вчера, от преди 5 дни и т.н. защото всеки ден тялото ни е различно. Промяната най-силно ни свързва с живота, който има 3 фази – раждане, развитие и смърт. Когато спрем да се променяме навлизаме в последната фаза на живота.

Закусваме. Последни разходки, последни масажи и освобождаваме стаите в 12:00ч. Отправяме се към красивите плажове на Санур. Настаняваме се в луксозните си стаи и веднага се отправяме към плажа.

Сгушен на източните брегове на Бали, плажът Санур е известен като най-спокойното убежище в сравнение с други индонезийски плажове. Той стои като страхотна алтернатива за тези, които предпочитат спокойното и релаксиращо забавление, избирайки спираща дъха зора пред по-типичния живописен залез.

Прекрасната павирана крайбрежна велосипедна алея на Санур се простира на около 5 километра от района на Джалан Мертасари в южен Санур, на север до главния плаж на Джалан Хангтуах. Това създава прекрасно живописно колоездене, особено рано сутрин. По-активните могат да опитат един или повече от многото водни спортове, които се предлагат на плажа Санур. Опитайте кайтсърф, уиндсърф, уейкборд, сърф или парапланеризъм.

9 ДЕН – 25 ноември 2024 г. Водният дворец

Посрещаме утрото с първата си йога практика на океана. Темата е свързана с водата: “Баланс на великият елемент вода”- къде ако не тук ще се свържем по най-добрият начин с водата.

Закусваме и се отправяме към:

Tirta Gangga – бивш кралски дворец в източен Бали, който представлява лабиринт от басейни и фонтани, заобиколен от красиво поддържани градини и много каменни резби и статуи. Тук човек може да остане дълго време, унесен от спокойният шепот на водата. Може би това е най-спокойното място, на което съм билаот туристическите дестинации, което те кара да се чувстваш сам, спокоен и балансиран. Много го обичам!

Pura Penataran Agung Lempuyan
Считан за най-стария хиндуистки храм на острова, Пура Пенатаран – или храмът Лемпуянг – се състои от седем различни светилища и се радва на прекрасни гледки във всички посоки, благодарение на разположението си на 1775 метра над морското равнище във високите части на планината Лемпуянг. За да се стигне до храма, трябва да се изкачат над 1500 стъпала, но има и вариант с местен автобусен превоз.

10 ДЕН – 26 ноември 2024 г.

Втора йога практика на брега на океана, този път ще се свържем със слънцето: “Баланс на великият елемент Огън”. Огънят има пречистваща сила. С тази практика ще ангажираме вътрешният си огън, за да получим неговата изчистваща сила на ментално и физическо ниво.

Закусваме и свободно време за плаж – на басейн или на океана. Посещение на SPA салони, разходки по живописните улички с безброй магазинчета и ресторанти.

11 ДЕН – 27 ноември 2024 г. Нуса Пенида

Йога практика: “Баланс на великият елемент Земя” – нащата сила, устойчивост и способност да създаваме идва от силата на елемента земя в нашето тяло. Ще се погрижим да остане в баланс чрез заземяващи практики и асани увеличаващи силата.

Закуска

Последен ден, в който можем да предприемем по-дълго пътуване. Ако решим можем да посетим нашумелият остров Nusa Penida. Срещу допълнително заплащане можем да си направим пътешествие около острова с възможност за гмуркане.

12 ДЕН – 28 ноември 2024 г. Още един ден в РАЯ!
Всичко хубаво има край! Днес е последният ни ден на райският остров. Както винаги ще започнем денят с йога. Днес тя ще е специална!
Закуска. Свободно време за плаж и почивка. Освобождаване на стаите към 12:00ч., но все още можем да ползваме басейните и плажа. Багажът ни ще бъде на съхранение, а ние разполагаме с цял един ден за последни удоволствия.

Вечерен трансфер към 20:00ч. до летището за полет до Доха в 00:10 часа (28 ноември) спечелихме още един ден в РАЯ! Пристигаме в Доха в 05:00 часа.

13 ДЕН – 29 ноември 2024 г. Здравей, София!
Полет от Доха до София в 07:30 часа. Пристигане в София в 11:40 часа.

Програмата от йога практики е насочена към максимално ефективно използване на пречистващата и духовна сила на острова, и е съобразена с местата, които ще посетим. За нея няма нужда да имате какъвто и да било опит в йога.

Възможно е разместване и промяна на маршрутите, съобразно метеорологичната обстановка и други фактори. Това няма да попречи на пълното изпълнение на всички екскурзии и практики. Личният ми опит показва, че не е удачно всяка вечер да имаме оргнизирани групови практики, за това не ги включвам в програмата, но съм предвидила релаксации, медитации и лекции за вечерите, в които имаме възможност и желание.

За повече информация вижте ТУК.