Новини Събития

Британците ще плащат такса от 7 евро за влизане в ЕС от 2025 г.

   
Британците ще плащат такса от 7 евро за влизане в ЕС от 2025 г.

Гражданите на Обединеното кралство ще трябва да плащат такса от 7 евро за премахване на визите, за да пътуват до Европа от следващата година. Това става ясно, след като ЕС обяви новите си изисквания за влизане в общността.

Допълнителната такса, която е подобна на американската ESTA, е част от поредица от нови гранични проверки и изисквания за влизане, които ЕС въвежда, пишат британските медии.

Те ще се прилагат при влизане в Шенгенското пространство, 27-те държави-членки на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Освобождаването от виза ще продължи три години или докато паспортът изтече, посочва Sky news.

Официалното наименование на програмата е Европейска система за информация и разрешаване на пътуванията (ETIAS), а внедряването ще последва въвеждането на Системата за влизане/излизане на ЕС (EES). Последното ще изисква хората да регистрират пръстовите си отпечатъци и да ги снимат при пристигането си на летищата.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че EES ще започне да функционира на 10 ноември, докато ETIAS ще стартира малко след това през 2025 г. - вероятно през май.

Смята се обаче, че може да има шестмесечен гратисен период, преди визите да станат задължителни - до ноември следващата година.