Новини Транспорт

На път с Радио Fresh и Министерството на туризма: Маслен Нос

   
На път с Радио Fresh и Министерството на туризма: Маслен Нос

Пътешествайте всяка седмица заедно с Радио Fresh! и Министерството на туризма из природните маршрути на България! Потопете се в синята магия на Черноморието и научете повече за най-хубавите кътчета, които можете да посетите - и не само през лятото! 

Този петък в рубриката на Министерството ще говорим за едно от най-красивите места на Южното Черноморие - Маслен Нос. Защо носи това име? Наистина ли там са забелязани едни от последните представители на тюлена-монах? И още - кои са любимите пешеходните маршрути в Странджа на Белослава и как се стига до скалния комплекс Лъвската глава.


Зейтинбурун – по-известен като Маслен нос, се намира в южната част на полуостров Буруна, който е разположен между залива Стомопло и устието на една от най-известните реки – Ропотамо. Заливът на име Света Параскева разделя Буруна на две части и именно краят на южната му част завършва с Маслен нос.
Склоновете на Зейнтинбурун се спускат в морето, а самия той достига 30 метра височина. Заради скалните натрупвания, които се намират откъм частта на морето, той бива недостъпен от тази страна. На север склоновете на носа са доста разчленени от различни дълбоки заливчета, назъбени носове, малки полуостровчета, както и скалисти острови.
На това място има и скални пукнатини с доста силно врязани заливчета, в резултат от прибойните вълни. Те наподобяват много на тесни коридорчета. Дори ги наричат "псевдофиорди", защото има разлика между тях и истинските фиорди. Фиордите представляват заливи в сушата, които са силно врязани и с наличие на много завои. Що се отнася до "псевдофиордите" на Маслен нос, те са създадени в резултат от разрушителната сила на морето. Освен това са прави и абразионни. Дори може да се влезе с лодка в тях, но когато морето е спокойно.
Южната част на Зейтинбурун също е стръмна, но пък е защитена от силните ветрове. На това място е разположено закътано и много красиво заливче, чието дъно е каменисто и осеяно с разноцветни водорасли. Благодарение на разположението си, по време на бури се превръща в убежище за лодки, малки кораби или катери.
 
Скалните подмоли на носа също така доскоро бяха много важни за един застрашен вид животно от изчезване в световен мащаб. Доскоро те бяха един от последните български домове за тюлена-монах, наречен също черноморски ендемит.
 
Белослава, която беше гост в рубриката на Радио FM+ "Морско синьо" с Евелина Павлова, сподели по повод любимия си пешеходен маршрут: "Аз съм и планинар, и кучкар, и няма пътека и рекичка, през която не съм минала. Препоръчвам да видят Бегликташ, а оттам има път към Лъвската глава, която е над Ропотамо. Другото място също е магично - Подземната църква в село Кости, а ако планирате през май и юни да сте там, задължително трябва да видите нестинарите…. Много са местата и ако искаш, може да отворим тази страница за друг разговор в края на лятото."
 
На Маслен нос са разположени въртящ се фар, който разполага с автоматична камбана, включваща се при мъгли и сигнализираща на близки кораби за опасност от водни скали, както и дъждомерна станция.
 
Името си носът получава заради корабокрушения от миналото на кораби, пренасящи маслини и зехтин, които са се разбивали в скалите и зехтина се разливал във водите около носа.