Новини Хотели

Жертва ли са хотелите ни на схема за трафик на мигранти към Европа?

   
Жертва ли са хотелите ни на схема за трафик на мигранти към Европа?

След като вчера хотелиери по Черноморието съобщиха за изчезнали работници от Непал и Шри Ланка, започват тълкуванията защо се случва това и дали тези работници от третия свят не използват България като вход към други по-привлекателни страни.

Според Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторатньорска асоциация, случващото се е просто нов канал за трафик на мигранти. Пред Нова телевизия той посочи, че има намерение да сезира всички органи в републиката.

Повечето от работниците от тези страни са нископлатени, нямат добро образование. Дошли са с платени пътни разходи от тяхна страна. "Смятам, че тези хора само преминават през нашата страна, ползват ни като трамплин. Те работят у нас, но за кратко." Иначе условията за работниците от трети страни са точно същите както и за останалите работници - заплатите им варират между 1500 и 2000 лв.

Налбантов не посочи обаче как обвързва в тезата си влизането на България в Шенген по въздух и този канал за трафик към Западна Европа. Работниците, които са избягали от неговия комплекс, са оставали паспортите и целия си багаж - вероятно това е изискване на каналджиите. Освен това избягалите му работници - около 20 на брой, са си тръгнали без да си вземат заплатите за изработеното.