Новини Хотели

ЦУМ става 5-звезден хотел със СПА, музей, магазини и офиси

   
ЦУМ става 5-звезден хотел със СПА, музей, магазини и офиси

Централният универсален магазин (ЦУМ) разположен в сърцето на София ще се трансфрмира с обособяването на търговска и музейна част. Проектът предвижда петзвезден хотел, СПА център, заведения за хранене и атракции, конгресна зона и пространство за споделена работа. Ще бъдат изградени още бизнес център и акселератор, фокусирани върху насърчаване на сътрудничеството между частния сектор в България и арабските страни. В добавка ще има и луксозни магазини със специално представяне, напомнящо за изкуството на древния Египет.

Такава концепция е представил Ахмед Насър, основател и директор на "Antika World" пред Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), става ясно от съобщение на БТПП до медиите.

Публичното представяне на транформацията на ЦУМ ще бъде на 19 септември в сградата на БТПП. Пусната е и форма за онлайн регистрация.

Шефът на БТПП Цветан Симеонов е обсъдил с Насър възможностите, които ЦУМ ще предлага на български производители, търговци, стартъп компании, потребители, както и на гостите на столицата.

Централният универсален магазин е проектиран от арх. Димитър Писинов през 1956 г. и година по-късно е офицално открит. Дълго време той е най-големият търговски център на Балканите. В него са монтирани и първите ескалатори у нас.

Търговската му площ е 19 000 кв.м, разположена на шест етажа. Офисната част е над 11 000 кв. м на три етажа. След приватизацията му през 2001 г. сградата е реконструирана.

ЦУМ е емблематична и уникална с това, че е разположена в сърцето на София. Тя е до архитектурния ансамбъл, известен като триъгълника на властта – сградите на Министерския съвет, Президенството и Парламента.

По времето на социализма беше най-посещавания универсален магазин, но след приватизацията западна. От години пловдивският бизнесмен Георги Гергов търси начин да възроди старата слава на ЦУМ.

Габриел Драгиев