Новини Събития

Сингапур въвежда задължителни тестове на туристите за маймунската шарка

   
Сингапур въвежда задължителни тестове на туристите за маймунската шарка

Министерството на здравеопазването на Сингапур обяви здравни тестове на двете най-големи летища в страната за пристигащи туристи и членове на екипажи от потенциално опасни региони, съобщава РИА Новости, като се позовава на изявление на съответното ведомство.

"В момента няма директни полети между Сингапур и страни с огнища на маймунската шарка. От 23 август 2024 година въвеждаме температурен скрининг и преглед на зрението на летищата Чанги и Селетар за туристи и екипаж, пътуващи от места, които може да са изложени на риск от епидемия от маймунска шарка", се казва в разпространения текст.

Уточнява се, че Министерството на транспорта и имиграцията на Сингапур и Управлението на контролните пунктове също участват в здравните проверки.  В бъдеще такива ще се извършват и за пътниците, пристигащи в страната по море.

Досега от началото на 2024 година в Сингапур има 13 потвърдени случая на щама Clade 2 на маймунската шарка, която е по-малко опасна за хората от щамовете Clade 1 или Clade 1b.

По-рано генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус обяви ситуацията с маймунската шарка в Африка за епидемиологична извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение.