Транспорт

Вижте летищата, обслужващи най-много дестинации

   
Вижте летищата, обслужващи най-много дестинации

Лондонското Хийтроу изпадна от топ 10 на най-добре свързаните летища в света.

Проучване на компанията за авиационни анализи Cirium разкрива, че най-големият летищен център на Обединеното кралство вече заема 12-а позиция в класацията по брой обслужвани дестинации, сривайки се от осмото място, на което се намираше през 2023 г.

Компанията е изчислила колко летища е обслужвал всеки авиационен център между януари и юни 2024 г., съобщава The Independent.

Истанбул е „най-свързаното летище“ в света с 309 дестинации. По повечето оперира Turkish Airlines -  превозвачът с най-широката маршрутна мрежа на планетата.

Второ, трето и четвърто място се заемат от трите основни континентални центъра: германския Франкфурт (296 дестинации), парижкия Шарл дьо Гол (282) и нидерландския Амстердам (270), делящ четвъртото място с О'Хеър в Чикаго, което е най-добре свързаното американско летище.

Единственото друго европейско летище в топ 10 е Фиумичино в Рим, което е на десето място с 234 локации на екраните за заминаване.

Хийтроу обслужва повече пътници от всички свои европейски конкуренти, но по отношение на дестинациите сега се нарежда зад щатския Денвър и преди Джеда в Саудитска Арабия.

Аеропортът е обслужвал полети до 221 други летища през първата половина на годината. Хъбът в Западен Лондон обаче се справя по-добре от позицията си преди пандемията, когато заемаше18-ото място в света.

Друго лондонско летище – Гетуик, обслужва около половината от пътниците на Хийтроу, но в класацията по свързаност е само на две места – и три дестинации – зад по-големия си конкурент.

Гетуик заема 14-ото място в ранглистата - далеч пред всяко друго „второстепенно“ летище. То споделя позицията си с Мадрид, също обслужващо 218 дестинации.

Дубай, което отне титлата „най-натоварено летище за международни полети“ от Хийтроу, заема шесто място с 269 дестинации.

Далас-Форт Уърт, Шанхай Пудонг и Атланта са съответно седми, осми и девети. Половината от топ 20 са европейски летища. По четирима представители имат Китай и САЩ.

Останалите две са в Близкия изток: както и Дубай на шесто място, Джеда е само на една позиция и две дестинации след Хийтроу, заемайки 13-ото място с 219 местоположения на екраните за заминаване.