Турагенции

Екскурзиите във Виетнам и Камбоджа - невероятна природа и уникална култура

   
Екскурзиите във Виетнам и Камбоджа - невероятна природа и уникална култура

Виетнам е страна с уникална култура и невероятна природа. Със своите джунгли, оризови тераси, бамбукови равнини, искрящи езера и водопади и спиращи дъха гледки, тя пленява и очарова. Камбоджа пък може да предложи много интересни места, които няма къде да видите другаде по света. Тя крие история и забележителности, които си заслужава да се посетят поне веднъж.

Платформата Meridiani.bg на туроператора „Полония БГ“ сега предлага уникални екскурзии или само за Виетнам, или комбинация между двете страни. Първата дата е за 28 октомври 2024 г. по програма „Най-доброто от Виетнам и Камбоджа – в сърцето на Индокитай“. Цените започват от 4940 лв. на човек. В сумата влизат самолетни билети София – Истанбул – Ханой; Хо Ши Мин – Истанбул– София с вкл. 23 кг чекиран и 7 кг ръчен багаж; самолетен билет Ханой – Сием Рип с вкл. 20 кг чекиран и 7 кг ръчен багаж; 10 нощувки по програмата във Витнема и Камбоджа; круиз по залива Халонг; изхранване - 10 закуски, 2 обяда, 1 брънч и 1 вечеря; всички екскурзии и входни такси за посещаваните обекти; всички трансфери по програмата; медицинска застраховка с лимит на отговорност 10 000 евро и водач-преводач от агенцията – при група минимум 15 туристи.

Програмата ще ви отведе от делтата на река Меконг до изумителния залив Ха Лонг като по пътя си ще посетите автентични селца в планините, живописни долини, оризови тераси, спокойни реки. Ще плавате по делтата на река Меконг там, където няма туристи, за да чуете плясъка на веслата и тишината на гората. „Това е едно пътешествие за душата, което не бива да пропускате", казва Явор Генов, собственик на Meridiani.bg.

Далечният Виетнам отдавна не се асоциира с военни действия и американски филми. Напротив, страната привлича все повече и повече туристи и това изобщо не е случайно. Автентични архитектурни богатства, модерни индустриални центрове, единствени по рода си природни паркове – Виетнам има собствена колекция от райски картини. През последните години екзотичната страна става и изключително достъпна за милиони туристи.

В случай, че решите да поемете на такова екзотично пътешествие, вижте кои са 5-те най-забележителни кътчета на Виетнам, които си заслужава да посетите.

1. Ханой и езерото Хоан Кием

Основан през 1010 г., Ханой е столицата на Виетнам и вторият по големина град в страната, с население от над 7,5 милиона жители. Днес градът, запазил над 600 религиозни храма, е популярна дестинация в Азия, заради многобройните си архитектурни забележителности. Сред тях са мавзолеят на виетнамския Георги Димитров – Хо Ши Мин, историческият музей, етнографският музей, „Храмът на литературата“, както и пагодата Тран Куок от VI в. и Едноколоновата пагода. Едно от най-живописните кътчета в града е разположено в историческия център на столицата – езеро Хоан Кием. Името му се означава „завърналия се меч“ и произлиза от легенда, в която цар на име Ле Лой получава магически меч от боговете, с който да отблъсне нападенията на китайците.

2. Хо Ши Мин (Сайгон)

Най-големият град във Виетнам - Хо Ши Мин, или познат още със старото си име – Сайгон, служи за столица на Южен Виетнам. Градът е известен с архитектурните си вариации, които са обагрени с палитра от цветове. В него може да се види всичко от класическата френска колониална постройка до добре познатите комунистически бетонни сгради, които „съжителстват“ рамо до рамо с модерни небостъргачи, които пронизват облаците.

Хо Ши Мин е дом и на културни забележителности, като Музея на жертвите във Виетнамската война. Той събира в себе си богата колекция от останки на военни машини, оръжия и снаряди, както и фотографии, които илюстрират пораженията по време на и след войната между Виетнам и САЩ. Към търсенето на туристически находки може да се добави и посещение на Сайгонската опера, старата поща и Дворецът на Обединението. Изключително впечатляващи са и тунелите Ку Чи, в които са се укривали и живеели партизаните по време на войната.

3. Заливът Ха Лонг

Заливът Ха Лонг се намира в северната част на Виетнам и представлява природен феномен, наброяващ над 3000 различни по големина и форма острови. По-известното име на залива е „Заливът на спускащия се дракон“. Името му произлиза от легенда, която гласи, че във водите все още спят драконите защитници на Виетнам. Неслучайно заливът е включен в листата на 33-те най-красиви залива на планетата, както и в списъка за световно природно наследство на ЮНЕСКО. В залива Ха Лонг може да се разходите с лодка, около забележителните карстови и варовикови образувания, както и да отидете на круиз с малко корабче или разходка из пещерите. Някои от островите в залива предлагат много добри условия за плажни бани с кристална вода.

4. Хой Ан

Разположен в Централен Виетнам, Хой Ан е бил голямо пристанище и основен търговски център векове наред. През 18-ти век градът губи своята популярност и потъва в забрава през следващите 200 години. Това обаче позволява курортното градче да остане непроменено и добре консервирано и до днес. Хой Ан привлича голям брой туристи с разнообразно местно занаятчийство и забележителна колониална архитектура, която вечер се осветява от цветните светлини на безброй фенери. Градът, защитен от ЮНЕСКО, е дом на културни и кулинарни наследства, завещани от виетнамци, японци, китайци, французи и холандци. Освен с вълшебни храмове, Хой Ан може да се похвали и с красиви плажове и веломаршрути, а многобройните тесни канали на града го превръщат във виетнамската Венеция.

5. Река Меконг

Делтата на река Меконг се намира в южната част на Виетнам и е известна с плодородните си земи и оризови полета, от които произлиза около половината от цялата продукция на страната. Повечето селища в района са построени по брега на реката, която жителите използват и за главна пътна мрежа. Река Меконг е мястото, на което истинският дух на Виетнам може да бъде усетен, заедно с бита на неговите жители и техния начин на живот. Впечатляващо е да се наблюдава как водни бикове орат безкрайните оризови полета, докато къщи, лодки и цели пазари се носят по течението на река Меконг. Сред забележителностите на тази част на Виетнам са и джунглите около реката, които крият големи и малки пагоди, храмове и забравени военни бункери.

Камбоджа от своя страна

предлага много исторически забележителности. Програмата на Meridiani.bg започва с археологическия парк Ангкор Том. Влизането става от западната порта. Древната столица на Ангкор Том е построена през 12 век. Ще видите и южната порта, храма Байон - уникален със своите 54 кули, украсени с над 200 усмихнати лица, терасата на слоновете и Терасата на прокажения крал. Продължавате към приказния Та Пром, обгърнат от корените на огромни смокинови дървета и гигантски пълзящи растения.

Следва посещение на известния храм

Ангкор Ват –

обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1992 г., известен със своята красота и великолепие. Той разполага с най-дългия непрекъснат барелеф в света, който минава покрай външните стени на галерията и разказва истории от индуската митология. Ще посетите един от най-известните храмове Пре Руп, построен през 10 век по време на управлението на крал Раджендраварман II и посветен на Шива.

На другия ден първата спирка е езерото Тонле Сап – най-голямото сладководно езеро в Камбоджа. За разлика от забързания и оживен Сием Рип, тук времето тече спокойно, далеч от градската суматоха. За жителите тук животът на вода е част от ежедневието и трябва да се запази от бързото развитие на съвременното общество.

Разположен на 18 километра от центъра на Сием Реап, Kampong Phluk е едно от най-впечатляващите и непокътнати постоянни селища на езерото - Тонле Сап. Дом на над 3000 местни жители, това очарователно село предлага поглед отблизо към потъналата мангрова гора местност  и живота край езерото. Ще се качите на местна лодка и ще се отправите на релаксираща и приятна разходка по езерото. Ще се потопите в природата, за да надникнете в разнообразния начин на живот, докато лодката се плъзга през мангровите гори, наколните къщи, плаващото училище и полицейския участък. Подгответе фотоапарата си, за снимки на живописната гледка към езерото Тонле Сап, местните жени или деца, които си проправят път през речния канал, или жителите на селото, които продават и купуват продукти на импровизиран плаващ пазар.

Продължавате към столицата на Камбоджа - Пном Пен, като по пътя ще спрете за посещение в местното село Скуун, известно с гигантските тарантули. Ще видите местните да продават много пържени тарантули и щурци като предястие, които може при желание да опитате. Наречен „Перлата на Азия“, Пном Пен беше смятан за най-красивия град в Индокитай. Запазил е голяма част от очарованието на стария свят, което се вижда от френската колониална архитектура и традиционните богато украсени храмове.

Виетнам и Камбоджа са едни от перлите на Югоизточна Азия. Сега е времето да видите тези пъстри и красиви страни, които съчетават много природни гледки с древни исторически места.

Габриел Драгиев