Новини Събития

Испанска провинция привлича дигитални номади със субсидия

   
Испанска провинция привлича дигитални номади със субсидия

Допреди няколко години т. нар. "дигитални номади" бяха ценни гости и бяха смятани за полезни за развитието на местните общности. Днес обаче хората, които работят дистанционно, са нежелани в много райони на Европа, заради обвиненията че увеличават изкуствено цените на стоките и услугите за местното население.

Един регион на Испания обаче все още има желание да приема дистанционни работници и дори предлага финансова помощ на онези, които решат да се преместят там, пише Euronews. 

Естремадура, автономна общност, граничеща с Португалия, е един от по-малко посещаваните региони на Испания. Тя е дом на диви природни резервати, изпълнени с фауна планински вериги и столица, богата на римски руини.

Кой може да се премести в Естремадура срещу заплащане?

Можете да получите и субсидия, за да живеете като дигитален номад в Естремадура в Испания. Регионалното правителство предлага на дигиталните номади до €15 000, за да се преместят в района.

Автономната общност има една от най-ниските популации в Испания и е един от най-слабо развитите региони. Тя е и с едни от най-ниските нива на брутен вътрешен продукт на глава от населението в Испания и едни от най-високите нива на безработица - 17.6 на сто в сравнение със средните за страната 11.9 на сто.

За да подпомогнат както населението, така и икономиката, властите в Естремадура са отделили 2 милиона евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на преместването на 200 дистанционни работници и дигитални номади в региона.

Освен че получават финансова помощ, дигиталните номади могат да се радват на ниски разходи за живот в сравнение с много други райони в Испания. В сравнение с испанската столица Мадрид, храненето в ресторант, общественият транспорт и комуналните услуги в град Бадахос в Естремадура струват средно с 30% по-малко.

Според регионалните власти, Естремадура няма добре развита транспортна инфраструктура, но има над средното за страната оптично и мобилно покритие.  

Какви са критериите?

Целта на Естремадура е да привлича дистанционни работници, които са висококвалифицирани професионалисти в технологичната индустрия.

Тези, които желаят да кандидатстват, трябва да се ангажират да поддържат постоянна дистанционна работа и да живеят в Естремадура поне две години.

Както хората, които живеят в други региони на Испания, така и чужденците, отговарят на критериите за субсидия, стига да не са живели в Естремадура през предходните шест месеца.

Чуждестранните граждани могат да кандидатстват, но трябва да пребивават законно в Испания и да притежават идентификационен номер и зелен сертификат за страните от ЕС или TIE карта за държавите извън Общността.
Гражданите на трети страни също могат да кандидатстват, стига да участват във визовата схема за дигитални номади на Испания.

Тези, които не притежават виза за дигитални номади, ще трябва първо да кандидатстват за нея и да бъдат одобрени от испанските власти, както и да получат документ за пребиваване, преди да кандидатстват за схемата в Естремадура.

Какво финансиране ще получат дигиталните номади?

Жените, младите хора под 30 години и тези, които се преместват в градовете в Естремадура с население под 5 000 души, отговарят на условията за безвъзмездна помощ от 10 000 евро. Други ще получат по 8000 евро.

След две години тези от първата категория, които изберат да останат още една година, ще получат второ плащане от 5000 евро, докато останалите ще получат по 4000 евро.

Датата, на която се отварят заявленията, все още не е потвърдена, но властите казват, че това ще бъде денят след публикуването на схемата в Официалния вестник на Естремадура, вероятно около средата на септември 2024 година.

Кандидатурите ще останат отворени, докато не бъдат разпределени всички средства за покриване на около 200 цифрови номади, което ще бъде не по-малко от месец, но не повече от година. 

Заявленията трябва да се подават по електронен път чрез общата електронна точка за достъп на Естремадура. Кандидатите трябва да притежават цифров сертификат или испанска лична карта, която позволява електронна идентификация.