Новини Транспорт

Юбeр отнесе глоба от 290 милиона евро за незаконни трансфери на лични данни към САЩ

   
Юбeр отнесе глоба от 290 милиона евро за незаконни трансфери на лични данни към САЩ

Платформата за пътувания "Юбeр" (Uber) беше глобена с 290 милиона евро в Нидерландия за незаконни операции с лични данни, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Решението на нидерландския Орган за защита на личните данни (DPA) е заради практиката на компанията да изпраща личните данни на шофьорите на "Юбър" в САЩ, което е в нарушение на европейските цифрови правила (GDPR). От DPA все пак посочват, че компанията преди време е прекратила тази практика.

"Юбeр" е изпращал лични данни на европейски шофьори на таксита в САЩ и не се е погрижил да ги защити както трябва. Това е сериозно нарушение на европейските правила", се посочва в решението на DPA.

"В Европа GDPR защитава основните права на хората, като изисква компаниите и правителствата да третират личните данни внимателно", казва председателят на DPA Алейд Волфсен, цитиран в прессъобщението. "За съжаление това не е даденост извън Европа и има много правителства, които могат да злоупотребят с тези данни".

"Това грешно решение и изключително голямата глоба са напълно необосновани. Трансферът от страна на "Юбeр" на данни са били в съответствие с европейските правила за защита на личните данни по време на тригодишен период на сериозно напрежение между ЕС и САЩ. Ние ще обжалваме решението и се надяваме здравият разум да надделее", посочва в имейл до Ройтерс говорител на "Юбeр".

Разследването е в резултат на оплакване на френски шофьори на таксита. Френският регулатор за защита на личните данни (CNIL) съобщи, че е сътрудничил на колегите си в Нидерландия, където се намира основната база на "Юбeр" в Европа.