Новини Транспорт

Авиокомпания продаде по погрешка стотици билети за първа класа на занижени цени

   
Авиокомпания продаде по погрешка стотици билети за първа класа на занижени цени

Австралийският авиопревозвач Qantas ще възстанови средствата или ще понижи класата за пътуване на стотици пътници, на които през миналата седмица са били продадени билети за първа класа с огромна отстъпа заради програмистка грешка.

Говорител на авиокомпанията заяви: 

"За съжаление, това е случай, в който цените на билетите всъщност бяха прекалено изгодни, за да е истина".

В четвъртък, когато сгрешената оферта е била качена на сайта, около 300 души са резервирали бързо двупосочни полети между Австралия и САЩ, плащайки с 85% по-малко от стандартната цена за първа класа.

От Qantas казаха, че ще преместят пътниците, които са купили билети за първа класа, в бизнес класа, която е едно ниво по-надолу, "без допълнителни разходи за тях".

Клиентите са платили много малка цена от това, което обикновено струват билетите за първа класа, а офертата е останала на сайта около осем часа.

Това означава, че са платили по няколко хиляди австралийски долара за билети, които по принцип струват над 20 000 австралийски долара (13 600 долара) и които им дават право на уиски и шампанско, à la carte меню, както и матрак с мемори пяна и "меню за възглавници", от което да избират, когато решат да спят.

Според условията за ползване на услугите на авиокоманията обаче, когато има направени резервации при очевидна грешка в оферта, авиокомпанията има право да ги отмени и да възстанови цялата сума.

"Като жест на добра воля, ние правим резервации на закупилите билети клиенти в бизнес класа без допълнителни разходи за тях. Клиентите също така могат да изберат да получат обратно в пълен размер платената сума," се казва в изявление на Qantas.

За пътниците, които изберат да пътува в бизнес класа, цената ще е с 65% по-ниска от стандартната за билетите там, посочват от превозвача.

Това не е първият случай, в който авиокомпании предлага по погрешка билети на ниски цени. През 2019 г. Cathay Pacific продаде случайно струващи 16 000 долара места в бизнес класа за 675 долара. В крайна сметка компанията позволи на закупилите ги късметлии да ги използват.

Това обаче не е обичайната практика сред авиокомпаниите. През 2018 г. British Airways отмени билетите за полет между Дубай и Тел Авив, които бяха продадени за по 1 паунд вместо за 200 паунда.