Новини Транспорт

Ryanair: Закъсненията в доставките на Boeing костват милиони продадени билети

   
Ryanair: Закъсненията в доставките на Boeing костват милиони продадени билети

Главният изпълнителен директор на нискотарифната авиокомпания Майкъл О'Лиъри заяви, че Ryanair ще трябва да се откаже от продажбата на милиони билети тази година заради забавените доставки на самолети от Boeing, предаде АФП.

Той също така каза, че спадът на цените на билетите, който влоши резултатите на Ryanair през първото полугодие, би трябвало да намалее по-късно тази година.

"Забавянето на доставките на самолетите на Boeing е предизвикателство за ръста на графика ни за тази година", съобщи О'Лиъри на пресконференция в Лондон. Той добави, че Ryanair ще превози с пет милиона пътници по-малко през тази година от първоначално очакваните 205 милиона.

Ryanair има поръчани 350 еднолинейни самолета Boeing 737, но американският производител е забавил доставките поради поредица от технически проблеми.

"Трябваше да получим 7 през юли. Получихме 5. Трябваше да получим 10 през август. Ще бъдем късметлии, ако получим 5. В момента е много неприятно да се работи с Boeing", каза той.

О'Лиъри заяви, че петте милиона пътници по-малко могат да намалят приходите с около 500 млн. евро през тази година.

"Боинг със сигурност ни плащат някакви скромни суми за обезщетение, но аз далеч бих предпочел да бяхме взели самолетите и да растем още по-бързо", добави той.

Нискотарифната авиокомпания беше засегната през първото шестмесечие и от спада на цените средно с около 15% спрямо година по-рано, като обвини за това високите лихвени проценти, които намаляват разполагаемия доход на клиентите й.

"Добри новини за нашите клиенти, лоши новини за нашите акционери", заяви О'Лиъри като добави още, че спадът се забавя и за цялата година цените вероятно ще намалеят с около 5%.