Новини Транспорт

KLM посрещна първия си Airbus A321neo

   
KLM посрещна първия си Airbus A321neo

KLM посрещна първия си Airbus A321neo в Схипхол. Пристигането на този нов самолет е важна стъпка към обновяване на флота на KLM за постигане на по-чисти, по-тихи и по-ефективни полет. От средата на септември A321neo ще започне да обслужва няколко европейски дестинации.

„Очаквахме A321neo с голямо нетърпение“, каза президентът и главен изпълнителен директор на KLM Марян Ринтел. „Пристигането му бележи началото на промяната на нашия флот от Boeing 737 към Airbus. A321neo произвежда по-малко шум и CO2, като така подпомага прехода към по-чисто и по-тихо бъдеще. Освен това гарантира повече комфорт. Пътниците ще се наслаждават на по-приятни преживявания на борда на новите самолети.“ 

Възможностите на новия двигател

„Neo“ означава двигател с нови възможности - самолетите са оборудвани с нови двигатели, които отделят по-малко CO2 от преди. A321neo е с около 21% по-ефективен в сравнение със самолета Boeing 737, който заменя, по отношение на показателите за горивото, измерени за пътник на тон / километър. Освен това самолетът намалява шумовото въздействие наполовина, като причинява много по-малко дискомфорт за хората.

Повече комфорт и удобство

За пътниците на A321neo преживяването е много по-комфортно, благодарение на по-широките седалки, по-големите маси и по-просторните отделения за багаж. Всяка седалка е оборудвана с USB-C порт и стойка за мобилен телефон или таблет. Самолетът предлага и повече удобство за екипажа, включително по-широка пътека и по-лесни за отваряне багажни отделения. Интериорът е проектиран, за да подобри досегашните нива на комфорт, с повече разпознаваеми KLM детайли и осветление, което се адаптира към всеки етап от пътуването.

Имена на пеперуди

A321neo ще започне да обслужва Копенхаген, Берлин и Стокхолм от средата на септември. След това е ред на дестинациите Париж, Прага и Виена. Тази година KLM ще вземе още три нови самолета A321neo във флота си. С тази нова серия самолети KLM продължава традицията си да кръщава самолетите си с уникални имена. През последните 104 години те са вдъхновени от имена на членове на кралското семейство до мостове, пионери на авиацията и национални паркове.

„Този ​​път служителите на KLM станаха кръстници на новия самолет. „Пеперудите“ се очертаха като печелившата посока. Тя е чудесна препратка към трансформацията, която се случва с новия ни флот. Имената на първите четири самолета A321neo с имена на пеперуди ще са: Koninginnepage (Лястовича опашка), Braamvlinder (Прасковен цвят), Citroenvlinder (Лимонница) и Porseleinvlinder (Облачен сокол), коментира Марян Ринтел.

Обновяване на флота

KLM ще инвестира седем милиарда евро в своята програма за обновяване на флота през следващите няколко години, което представлява значителен дял от общия инвестиционен портфейл. По европейски маршрути KLM ще замени по-старите си B737 със самолети A320 и A321neo. В KLM Cityhopper нови модели E2 ще оперират със самолетите Embraer 175 и 190. За междуконтинентални полети KLM ще добави пет нови Boeing 787-10 и Airbus A350, които ще заменят по-старите B777 и A330. И накрая, KLM поръча четири A350F за карго полетите си, за да замени товарните B747.