Събития Турагенции

Проектът за Гаранционния фонд на туроператорите ще бъде преработен

   

Министър Милошев събра председателите на ОБТ, БАТА, Сдружение Туризъм и Българската асоциация за устойчив туризъм, които обявиха готовност за протест
  Мирослав Иванов

Текстовете за промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Гаранционния фонд за туроператорите, ще бъдат преработени. Това съобщи служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с четирите сдружения на туроператорите, които се обявиха против тях - ОБТ, БАТА, Сдружение "Туризъм" и Българската асоциация за устойчив туризъм. 

До 2 септември 2024 г. ще се очакват становищата по проекта и след това ще бъде създадена нова работна група със заповед на министъра, която да изготви окончателния вариант на закона. Внасянето в Министерския съвет ще стане след полагането на подписи под проекта от всички сдружения в бранша, каза Милошев.  

Вижте още във видеото:

https://www.facebook.com/share/v/xJyyYA45sy1SQFWS/

Четирите сдружения обявиха вчера пред TravelNews готовност да излязат на протест на 3 септември 2024 г. срещу промените в Закона за туризма, които са обявени за обществено обсъждане, и с които се цели създаването на Гаранционен фонд за защита на българските потребители при фалит на някоя компания. Срещу текстовете се обявиха Обединение „Бъдеще за туризма“, Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Сдружение „Туризъм“ и новата Българска асоциация за устойчив туризъм (БАУТ). Проектът е подготвен от Министерството на туризма и е пуснат за обществено обсъждане от служебния министър на туризма Евтим Милошев.

На 2 септември 2024 г. изтича срокът за предоставяне на становища по предложенията за създаването на Гаранционния фонд. И четирите организации ще изпратят своите мнения до ведомството. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) подкрепя промените в закона, но и тя изрази критики по отношение на липсата на контрол в проекта.

В бъдещия Гаранционен фонд трябва да правят вноски самите туроператори и той трябва да покрива евентуалните щети, докато сега се работи на принципа със застраховки, но те не обхващат целия риск на пътуващите. Изискването е на Европейския съюз и е залегнало в директивата за защита на потребителите при пакетни пътувания с туроператор, който им е продал общо самолетен билет (или друг транспорт), хотелско настаняване и трансфери. В момента само България няма такъв Гаранционен фонд от всички страни-членки.

В проекта се предлага създаването на туроператор А и туроператор Б. Към първия ще се регистрират всички, които работят с крайни клиенти и ще правят вноски в Гаранционния фонд. Въвежда се нов правен субект – туроператор Б, който не работи с крайни клиенти. Той предлага и продава набор от туристически услуги или туристически пакети само на други търговци - туроператори или туристически организатори, с оглед включването им в техни туристически пакети, предлагани, продавани и осъществявани от страна на последните на и към пътуващи - крайни потребители, пише в проекта. Тези туроператори продават услуги на други компании и затова няма да са длъжни да правят вноски към новия гаранционен фонд.

Мирослав Иванов