Турагенции

Сейшели или Малдиви: Кое да изберем за екзотична ваканция?

   
Сейшели или Малдиви: Кое да изберем за екзотична ваканция?

Сейшелите и Малдивите са две от най-желаните тропически дестинации в света. Тези райски острови привличат туристи с невероятните си плажове, кристално чисти води и луксозни курорти. Въпреки че и двете дестинации предлагат неповторима възможност за отдих и релакс, те се различават по отношение на природата, културата, климата и други фактори, които могат да повлияят на избора на идеалната ваканция.

Ако търсите екзотична почивка, и двата варианта са повече от перфекти. Тези дестинации са вече много достъпни за българите с чести полети до дестинациите и организирани програми. Туроператорът “Екватор” предлага почивки и на двете места, като работи с доказани хотели и безкомпромисно качество.

Една от основните разлики

между двете дестинации е природата. Разположени в Индийския океан, Сейшелите са архипелаг от 115 острова, известни със своите гранитни скали, зелени хълмове и разнообразна растителност. Основните острови като Мае, Праслин и Ла Диг предлагат уникална комбинация от планини и плажове, което ги прави привлекателни както за любителите на природата, така и за тези, които търсят уединение. Пейзажите на Сейшелите са разнообразни - от гори с екзотични растения до уникални плажове с розов пясък.

Малдивите от друга страна включват над 1000 коралови острова, разпръснати в Индийския океан. Тези острови са известни със своите бели пясъчни плажове и тюркоазени лагуни. Малдивите са по-ниско разположени и предлагат предимно плажни пейзажи с палми и коралови рифове. Тук природата е по-скоро морска - светът под водата е една от основните атракции - богат подводен живот, който включва корали, риби, манти и дори акули.

Things To Do in the Maldives | Dream by Luxury Escapes

Друга разлика, която трябва да се вземе предвид, е климата. Сейшелите имат топъл и влажен тропически климат през цялата година, с температури между 24°C и 32°C. Въпреки че може да има валежи по всяко време, най-добрият период за посещение е от май до октомври, когато мусоните носят по-хладен и сух въздух. Дори през дъждовния сезон, валежите обикновено са краткотрайни и не са пречка за туристите.

Малдивите също имат тропически климат, но се влияят по-силно от мусоните. Най-добрият период за посещение е от ноември до април, когато времето е сухо и слънчево. От май до октомври е дъждовният сезон, който носи по-силни и продължителни валежи, както и по-висока влажност. Температурите варират между 25°C и 31°C, като остава топло през цялата година.

Видовете настаняване 

също са доста различни на двете места. Все пак всеки знае за уникалните бунгала, разположени директно в океана на Малдивите. Същински рай, който създава особено романтично настроение. Освен това повечето малдивски курорти се намират на самостоятелни острови, като предлагат изключителни условия за релакс и уединение. Курортите на Малдивите се славят с първокласни удобства, като СПА центрове, ресторанти с международна кухня и директен достъп до коралови рифове.

Настаняването на Сейшелите е по-скоро разнообразно и се предлага всичко - от малки бутикови хотели и вили до луксозни курорти. Тук може да се открият както уединени вили на плажа, така и хотели, разположени в близост до природни резервати. Курортите на Сейшелите често предлагат разнообразни дейности като гмуркане, туризъм и екскурзии до съседни острови.

One Week in the Seychelles

Много хора си мислят, че подобни дестинации са скучни - само едни плажове… Това обаче съвсем не е вярно! Категорично с правилната компания и Сейшели, и Малдиви ще са същински вълнуващи. Освен плажовете, Сейшелите предлагат разнообразни дейности като екскурзии до резервати, където можете да видите редки видове като гигантската костенурка. Гмуркането и шнорхелингът също са популярни, но са по-фокусирани върху рифовете около основните острови.

Малдивите също са рай за водолази и шнорхелисти - тук са някои от най-красивите коралови рифове в света. Можете да се насладите на водни спортове като каяк, уиндсърфинг и риболов. Повечето курорти предлагат и екскурзии за наблюдение на делфини и китови акули.

Изборът 

между Сейшелите и Малдивите зависи от вашите предпочитания и очаквания за идеалната ваканция. Ако търсите разнообразни пейзажи, културни атракции и възможности за екскурзии, Сейшелите може да са по-подходящият избор. От “Екватор” са се погрижили да осигурят богат избор от хотели и възможности за пътуване. От друга страна, ако сте мечтали за перфектна водна вила, съчетана с невероятни подводни приключения и максимален лукс, Малдивите са вашето място. Във всеки случай, и двете дестинации ще ви предложат незабравими преживявания в тропическия рай.

Йоана Шомова

23 Best Places To Visit In Maldives