Събития

Тик ток инфлуенсъри взривиха Камбоджа с нов социален тренд

   
Тик ток инфлуенсъри взривиха Камбоджа с нов социален тренд

Нов тренд в социалната платформа TikTok накара местните жители на Камбоджа да протестират, пише британското издание Mirror. В мрежата се появяват видео клипове на инфлуенсъри, тичащи през храма Ангкор Ват в Камбоджа. Това е една от най-големите инфраструктури в света, както и една от най-старите - комплексът е на повече от 900 години. ЮНЕСКО са обявили тази територия за световно наследство, но инфлуенсърите са решили, че това е перфектната площадка, за да направят възстановка на популярната мобилна игра "Temple Run" в истинския живот.

Ако не сте запознати с това заглавие, това е популярна игра за мобилни телефони, където главният герой тича по най-различни пътеки и се опитва да преодулее препятствия чрез тичане и скачане. Единственият проблем е, че Хинду-Будисткият храм изобщо не обича подобни изяви, мобилни телефони и действия, които го оскверняват. Храмът датира от XII век и нито един от местните не иска да става свидетел на подобни изпълнения.

Саймън Уорък е  прекарал повече от 30 години в работа и опазване на културното наследство на Ангкор Ват. Реставраторът посочва, че човек няма да бяга по улиците на Санкт Петербург, нито в катедралите на Рим, което прави и изпълнението в Камбоджа повече от скандално и обидно. Уорък е съгласен с искането на местните за налагане на глоби и извеждането на туристи извън обекта, когато има подобни прояви.

Ханс Лайзен също работи като реставратор в храма и посочва, че едно падане е достатъчно, за да се нарушат всички фрески по стените, а тъй като един инфлуенсър носи достатъчно техника върху себе си, шансовете за нарушаване на историческата цялост стават по-големи. Камбоджа не е единствената страна, която се опитва да се справи с лошото възпитание на туристите.

Остров Бали пусна книга със забранени и разрешени занимания по време на почивка. Жителите на Бали не могат да свикнат с лошото поведение и абсурдните действия, които гостите предприемат.

През 2023 г. руски гражданин изкачва свещената планина Амунг, съблича се гол и позира за снимка, която се превръща в хит в социалните мрежи. Един месец по-късно руската инфлуенсърка Алина Фазлеева скача в горещите води, след като позира гола до свещено дърво на 700 години. Туристическата книга ще помогне на гостите да се обличат подходящо, да спазват закона за движение и да бъдат внимателни около свещените места на острова.

Азиатските туристически дестинации започнаха да взимат по-строги мерки за справяне с американски и европейски туристи, които не спират да нарушават обществения ред. Редица страни, включително Япония и Южна Корея, възнамеряват да вдигнат глобите си, за да се борят с безредиците, които гостите създават. Тичането в Ангкор Ват е поредното такова изпълнение, което кара Камбоджа също да наложи по-строги мерки и контрол на туристите.