Новини Турагенции

Туроператорите ще трябва да предупреждават за болестите в екзотичните дестинации

   
Туроператорите ще трябва да предупреждават за болестите в екзотичните дестинации

Националният център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ще е длъжен да публикува актуална информация за разпространението на паразитните болести по света. Това гласят промени на здравното министерство в Наредба 17. Целта е да се отговори на променящия се климат и все по-честата поява на подобни случаи в различните държави. Какво още се предлага в проекта за промяна и кой трябва да го изпълнява. Това заяви пред Clinica.bg зам.-директорът на центъра д-р Румен Харизанов.

Предлаганите промени в Наредба 17 са свързани с провеждането на домашно или стационално лечение, което се определя според тежестта на заболяването и оценката на лекаря.

Изолация при някои заболявания

се налага и с това, че у нас има широко разпространена популация от комари, които са възможни преносители на малария. От чисто епидемиологична гледна точка това се прави, за да се избегне опасността от заболяване. Промените по отношение на вероятноста от заразяване с нея са нищожни. 

Новите неща са свързани с 

туристическите агенции, организиращи пътувания до екзотични страни. Задълженията, които имаха те в досега действащата наредба са поостарел затова се налага да ги осъвременим. Става дума за епидемиологичния контрол и надзор.

В стария документ тези агенции

трябваше да дават изчерпателна информация на туристите по отношение на разпространението на маларията, съответно да водят документация – нещо трудно изпълнимо и технически, и практически. Според предложената промяна те ще бъдат само длъжни да информират пътуващите, че има такива рискове. 

Новата наредба посочва откъде 

те могат да получат такава информация не само за малария, но и за всички тропически заболявания в съответната страна. Трябва да отбележа, че срещу нито едно от паразитните заболявания, които визира Наредба 17 няма ваксина. Затова туроператорите нямат задължение да дават информация на своите клиенти и за препоръчителна имунопрофилактика. 

Като цяло, предпазните средства 

там са свързани с химиотерапия, т.е. пиене на медикамент в профилактични дози и схеми, както и някои поведенчески правила, които желаещите да пътуват могат да си направят съответната консултация както в Националния център по заразни и паразитни заболявания, така и в специализираните паразитологични структури на регионалните здравни инспекции.

/clinica.bg