Събития

Италия въвежда €25 на вечер туристически данък

   
Италия въвежда €25 на вечер туристически данък

Италия обмисля увеличаване на туристическия данък до 25 евро на вечер за отсядащите в най-скъпите хотелски стаи.

Местното правителство работи върху вариант за въвеждане на такса от 25 евро (в момента между 1 и 5 евро на нощувка в градове, като Венеция), за да направи туристите „по-отговорни“ и да помогне на районите в неравностойно финансово положение да финансират услуги, като например сметосъбирането.

С почти 60 милиона международни посетители през 2023 г., някои от ваканционните горещи точки в Италия са измъчвани от задръствания и пренаселеност през пиковия сезон, посочва The Independent.

Новата такса ще се плаща в допълнение към съществуващите туристически данъци в големите градове на Италия, включително Флоренция и Рим, в рамките на продължаващата битка срещу свръхтуризма.

Ако плановете бъдат одобрени, различен по размер данък ще бъде начисляван въз основа на категориите хотелски стаи. Стаите от най-висок клас с цена над 750 евро на вечер ще се таксуват с 25 евро, докато най-евтиното настаняване (под 100 евро) може да бъде таксувано само с 5 евро, според The ​​Financial Times.

Данък от 10 евро за стаи, струващи между 100 и 400 евро, и данък от 15 евро за цени между 400 и 750 евро също се предвиждат като част от таксата.

Редица мерки за борба с трафика и растящите цени на жилищата бяха въведени в горещите европейски ваканционни точки тази година. През април Венеция се превърна в първия град в света, въвел такса за посещаващите го без нощувка.

Данъкът от 5 евро за влизане в историческия център на Венеция се събираше в рамките на 29-дневен пробен период с цел контрол на броя на посетителите в натоварените дни до средата на юли.