Новини Събития

Две големи годишнини ще бележат културния календар на Община Габрово за септември

   
Две големи годишнини ще бележат културния календар на Община Габрово за септември

Две големи годишнини ще бележат културния календар на Община Габрово за м. септември. Емблематичните, не само за града ни, туристически обекти МАИР Боженци и РЕМО Етър навършват 60 години от създаването си. Богата програма са подготвили екипите и на двата музея, с която канят своите гости да отправят поглед към миналото, да преживеят настоящето и да открият бъдещето. Експозиции, творчески преживявания, концерти са част от програмите, които може да проследите на туристическия сайт visit.gabrovo.bg.

Специално създадено представление за Боженци, за неговото славно минало, колоритните жители и знатни особи ще има своята премиера на 6 септември. Тогава радости и скърби, любовни трепети и разочарования, обществени дела и междуличностни сплетни – все общочовешки теми, които владеят и божанкалиите, ще изпълнят мегдана и калдъръмените улици на селото в този важен за мнозина ден. Ще е драматично, ще е интересно, ще е забавно, ще е смешно...

 В Етъра „Празникът на пестила“ на 7 и 8 септември ще потопи своите посетители в неповторима атмосфера, не случайно през 2018 събитието е отличено от Министерство на туризма в категория „Духът на България“. Приготвяне на пестил по традиционна рецепта; алея на вкусовете с базар и дегустации; демонстрации на занаяти, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове, изработване на дървени лъжици и бакърджийски изделия; фолклорни изпълнения, тематични изложби  са част от акцентите в рамките на празника.

Тържествено пред паметника на Чардафон Велики ще бъде отбелязана 139-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Традиционно вече в китното село Иглика през този месец се провежда празник на читалището, което носи името на неповторимата българска актриса Невена Коканова. Романтичното наименование „Каменно гнездо“ е фотоизложба, събрала в себе си творбите на именити фотографи по време на първи национален фотопленер. Имено там тя ще бъде открита след освещаване на читалището.

Септември ще бъде и музика с 48-то издание на Дни на камерната музика „Юбилейни отблясъци“. Ще звучи и  първият фолклорен концерт на Ансамбъл Габрово, а театърът ще завладее публиката в 24-часов маратон. Очаква ни нощ на литературата и изложби, които могат да бъдат разгледани на открито и в залите за изкуство.

Един от основните акценти през месеца е Х-то издание на наградите ЖИВА, домакин на което тази година е музей Етър, а партньори в провеждането на събитието са Министерство на културата и Община Габрово. „Това е награда, която едновременно събира интересни преживявания и прави възможно споделянето им на наднационално ниво. С нея се насърчава конкуренцията между музеите, а с това нараства броят на образцовите музеи, които надхвърлят определението „най-добри музеи“. Наградата се основава на идеята, че знанията и споделянето на опит са от съществено значение за засилването на влиянието, което музеите имат в нашите общества”.