Събития

И Чехия се включи в битката със свръхтуризма

   
И Чехия се включи в битката със свръхтуризма

След жестоката битка на Испания с туристите, масовите протести в Барселона, недоволството на италианците и битката с дигиталните следи, още една държава обявява война на различните онлайн платформи за наеми, включително Airbnb. Чехия вече е готова да се раздели с това приложение, пише Euronews, както и с други, предлагащи същата услуга.

Страната следва примера на някои от големите туристически градове като Дъблин, Амстердам, Париж и Лондон. Новите регулации на правителството ще се опитат да спрат традиционната практика за краткотрайни наеми. Фокусът е насочен към големи градове като Прага, където потокът от туристи става все по-голям.

Свръхтуризмът продължава да е особен проблем и често рефлектира върху цената на имотите, както и върху наемите. Дългосрочните наематели са принудени да сменят жилището си в активен туристически сезон, което създава допълнително напрежение.

Самият проект е бил представен този месец и ще позволи на всяка община да реши до каква степен да ограничи използването на тази платформа за настаняване на туристи. Новият закон дори може да определя колко точни дни един имот може да бъде предоставян за наем, какви да бъдат таксите и данъците, а най-интересното е, че общината може да изисква от всички имоти да се доближат до цените на хотелите, с което да насочат повечето гости на даден град именно към хотелите.

Всички собственици ще трябва да регистрират туристите си в нова електронна платформа - eTurista. Изисква се въвеждане на регистрационен номер на жилището, което се пуска под наем, както и друга допълнителна информация, позволяваща по-строг контрол.

Официалната статистика на Чехия показва, че между 40-70 процента от настанилите се през Airbnb не са били декларирани в дадената община, което води до загуба от близо 32 милиона евро. Новите правила официално влизат в сила от юли, 2025 г.

Освен по-строг контрол на краткосрочните наеми, страната възнамерява да ограничи и броя имоти, които да се предоставят в центъра на града. До това решение се стига, след като всяка една община е отчела огромен ръст на оплакванията и шума.

Рекордьор по съставени актове и подадени сигнали е Прага, където гостите карат жителите на стария град да изпадат в паника по време на туристическия сезон. Точно заради тези изпълнения, повечето местни са в екстаз, че Airbnb ще бъде премахнат.

Малко по-рано през годината, един район в Прага поиска да забрани всички странни костюми на туристи, както и ергенски партита, които често се запомнят с много шум и много пияни и агресивни гости. През последната година има няколко общински съвета, където регионалните кметове посочват, че няма как да се борят с туристите, след като нямат закони.

Един особен успех е, че е забранено влизането на коли от 10 часа вечерта до 6 часа сутринта на територията на стария град. Прага продължава битката с шумните гости на града, а от следващата година ще се надява, че Airbnb няма да бъде източник на шумово замърсяване.