Новини Транспорт

Проучване: Летенето със самолет сега е по-безопасно от всякога

   
Проучване: Летенето със самолет сега е по-безопасно от всякога

В кои страни рискът от инцидент е най-малък?

Имате страх от летене? Мечтаете да обиколите света, но не бихте припарили до някое летище? Страховете ви са неоснователни, защото с развитието на новите технологии пътуването със  самолет е по-безопасно, отколкото ако решите да пътувате с кола. 

По данни на Euronews има шанс едно на 13,7 милиона пътник да умре на борда на самолет, според ново проучване. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ анализират глобални данни за пътниците и смъртните случаи между 2018 г. и 2022 г. и установяват, че смъртните случаи в самолети са намалели средно със 7% на годишна база. 

Тези резултати следват модел на „непрекъснато подобрение“, който започна през 1968 г., когато смъртността спада средно със 7,5% на година, дори когато повече полети излитат и кацат. Това идва, когато американският производител на самолети Boeing е изправен пред поредица от технически проблеми, които принудиха компанията да прекрати тестовите полети на техния модел 777-9. Съобщава се също, че Федералната авиационна служба е започнала проверки на 787 Dreamliner поради неправилно движение на пилотската седалка. 

Смъртността е с 36% по-висока в някои страни

Процентът на инцидентите зависи от това до кои държави летят и от какви страни летят хората, като изследователите разделят държавите на три нива за нисък, среден и висок риск въз основа на данните за безопасността на въздуха. Най-ниският риск е групата от ниво 1, която включва Европейския съюз, Австралия, Канада, Китай, Израел, Япония, Черна гора, Нова Зеландия, Норвегия, Швейцария, Великобритания и САЩ.

Някои примери за държави от групата от ниво 2 включват Бахрейн, Босна, Бразилия, Бруней, Чили, Хонг Конг, Индия, Йордания, Кувейт, Малайзия, Мексико, Филипините, Катар, Сингапур, Южна Африка, Южна Корея, Тайван, Тайланд, Турция, и Обединените арабски емирства. Проучването също така не включва произшествия, които са директни атаки срещу пътници, като самоубийствения атентат на летището в Кабул през 2021 г., който уби 170 афганистанци и 13 американски военни.