Новини Хотели

Пловдив се готви за 6 септември

   
Пловдив се готви за 6 септември

Тази година България отбелязва 139-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. 6 септември е определен и за празник на Пловдив. По традиция, честванията в града под тепетата ще започнат с тържествен молебен и ще продължат през целия ден.

Историята на Съединението накратко

Едва няколко месеца след Освобождението, радостта на българите е помрачена. Влиза в сила Берлинският договор, който отнема от страната ключови територии - Северна Добруджа, Македония и Беломорска Тракия, които и до днес остават зад границите ни. Съгласно договора държавата се разделя на две – Княжество България и автономна, но подчинена на султана, Източна Румелия. 7 години - толкова прекарва България абсолютно разпокъсана. Добрата новина пристига на 6 септември 1885 г., когато официално Източна Румелия се обединява с останалата част от страната. 

Все още имате време да запазите своя престой в хотел в Пловдив

От 1885 г. досега Пловдив чества своето завръщане в пределите на България. Датата е обявена за национален празник и почивен ден. Смятаме, че всеки българин поне веднъж трябва да е посети града на 6 септември. Събралите се три почивни дни са идеална възможност да си направите кратка екскурзия до града под тепетата. Още имате време да запазите хотел в Пловдив, да стегнете багажа и да споделите празника заедно с пловдивчани. 

Празнична програма за 6 септември

Сутринта на 6 септември ще започне в Катедрален храм “Света Богородица”. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен в 10:00 ч.. В 11:30 ч. венци и цветя ще бъдат положени на паметната плоча на майор Райчо Николов, която се намира до Римския стадион. В 12:00 ч. ще бъдат поднесени венци и на паметника на Захари Стоянов в Градската градина. На площад “Стефан Стамболов” от 12:00 тържеството откриват “Пеещите котенца и приятели”, ръководени от Невена Кючукова. 

Тържествената програма продължава в 18:00 ч. с концерт на обичаните и неповторими Мери Бойс Бенд. Те ще изпълнят някои от вечните си парчета - “Непознати улици”, “Щастливи дни”, “Само за теб” и още. В 19:00 ч. на площад “Римски стадион” можете да присъствате на възстановка. Комитет “Родолюбие” ще пресъздаде пред вас събитията от септември 1885 г. Малко по-късно, в 19:45 ч., ще се представи изложба “Сандро - княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба”. Можете да я посетите в зала “Съединение” в Историческия музей.  

Денят ще приключи със заря на площада от 20:30 ч. и второ издание на Station Street Festival от 21:00 часа на ул. “Иван Вазов”. 

Ще бъде колоритен и интересен ден, затова не се двоумете, а се присъединете. Не пропускайте да отидете и до Велико Търново. Дългият уикенд около 22 септември ви позволява да посетите старата столица. Независимостта на България е обявена именно там и всяка година търновлии честват празника с пищни тържества.