Транспорт

Топ 10 на най-бързите влакове в света

   
Топ 10 на най-бързите влакове в света

С все по-сериозните изменения на климата, все повече хора по света започват да намалят зависимостта си от авиокомпаниите и да предпочитат алтернативни варианти за придвижване. Така се появява и тенденцията към предпочитани пътувания с влак, особено когато железниците могат да предложат добро съотношение между висока скорост и удобство към цени на билетите.

(Видеото по-горе: Новите влакове на БДЖ: Ще бъдат ли модернизирани и гарите в страната)

От 80-те години на миналия век до днес,стотици милиарди долари са инвестирани в нови високоскоростни железопътни линии с голям капацитет в Европа и Азия, въведени предимно от японския Shinkansen и Train a Grand Vitesse (TGV) във Франция.

Първенецът в света Shanghai Maglev, който се движи с ... технология с магнитна левитация.
Първенецът в света Shanghai Maglev, който се движи с ... технология с магнитна левитация.  Източник: iStock 

В последно време обаче, друга страна в Азия успя да заеме челните позиции в това отношение и това е Китай. За едва десет години тя успя да изгради 38 000-километрова мрежа от нови железопътни линии, достигащи до почти всяко кътче в нея.

В Европа пък Испания, Германия, Италия, Белгия и Англия разширяват европейската мрежа с други държави, които се очаква да ги последват до 2030 г. В България първата високоскоростна ЖП линия се очаква да е готова до 2027 година и да свързва линиите София-Бургас и София-Свиленград, разкриха преди време от НКЖИ. Но тъй като сравнението не е в наша полза, нека видим кои са най-бързите влакове в света.