Турагенции

Дорис травел пуска предколедна обиколка на Трансилвания

   
Дорис травел пуска предколедна обиколка на Трансилвания

За много туристи Коледа е не само светъл празник, който събира цялото семейство, а и страхотен повод за пътуване. Има десетки дестинации в Европа, които създават празнично настроение с базарите и украсите си, но сякаш българите често пренебрегват северната ни съседка. С програмите на “Дорис травел” Коледа в Румъния се превръща в истинска приказка.

Туроператорът предлага ваканция в Трансилвания - регион, пропит с мистерии, легенди и вълшебни зимни пейзажи. Преди коледните празници това място придобива особено очарование, когато старинните градове, замъци и заснежените планини създават атмосфера, сякаш извадена от приказка.

Тридневното автобусно пътуване 

е на цена от 275 лв. на човек и включва транспорт с луксозен автобус, лицензиран за международни превози, две нощувки със закуски в хотел 2*/3* в района на Брашов или Синая, посещение на замъка Пелеш и Синайския манастир (без включени входни такси), туристическа обиколка на Брашов, застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" и представител на туроператора по време на пътуването и престоя. Програмата се предлага с отпътуване на 13 декември от Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Чирпан и Казанлък.

Пътуването започва 

с посещение на Синая. Разположена в сърцето на Карпатите, Синая е една от най-красивите и живописни планински дестинации в Румъния. Наричана "Перлата на Карпатите", този чаровен курорт съчетава величествени пейзажи, исторически забележителности и уютна коледна атмосфера, която превръща града в перфектното място за зимно пътуване.

Romania - Sinaia, Romania: Peles Castle in a beautiful day of winter, the  most famous royal castle of Romania, Romania landmark Prahova region. -  Image shutterstock_1020812605 - Sofia Adventures

Безспорно най-голямото съкровище на Синая е замъкът Пелеш. Построен в края на 19-ти век като лятна резиденция на румънските крале, този архитектурен шедьовър пленява с изящния си интериор, изтънчените декорации и богато украсените стаи. През зимата замъкът изглежда като изваден от коледна приказка – заснежените гори около него създават истинска вълшебна атмосфера, която ще ви пренесе в друго време.

Коледният период 

е идеален момент за посещение на замъка, тъй като той не само предлага увлекателни обиколки и исторически факти, но и ви позволява да се насладите на зашеметяващи гледки към околните планини, обгърнати в сняг.

Още една от културните забележителности на града е манастирът Синая, от който всъщност идва и името на курорта. Основан през 17-ти век, манастирът представлява важен духовен център и дом на изключителни православни икони и артефакти. Посещението му по време на Коледа създава особено настроение на спокойствие и празничност, докато камбаните на манастира отбелязват настъпването на празника.

Без съмнение, едно от най-знаменитите места в Трансилвания е 

замъкът Бран, 

по-известен като замъка на Дракула. Разположен сред живописни хълмове и заснежени гори, този замък ще ви накара да се почувствате като герои в легендата за граф Дракула. Входът в замъка е една вълнуваща възможност да се запознаете с историята на местността, както и да усетите мистериозната атмосфера, която вдъхновява толкова много туристи.

572 Bran Castle Winter Royalty-Free Images, Stock Photos & Pictures |  Shutterstock

След него групата на “Дорис травел” 

ще се насочи към Брашов -

един от най-старите и красиви градове в Трансилвания. Със своите павирани улици, средновековни сгради и величествената Черна църква, Брашов ще ви потопи в атмосферата на миналото. По Коледа градът блести с украси, а пазарите за празнични сувенири и традиционни румънски лакомства добавят допълнителна нотка на топлина и уют.

Romanian Christmas Markets 2023: Your Ultimate Guide - traveling  transylvania

На следващия ден в програмата е заложено посещение на румънската 

столица Букурещ - 

градът на контрастите, един от най-големите градове в Централна и Източна Европа, известен още като „Малкия Париж”. Всеки може да обиколи града сам или да закупи допълнителна обзорна обиколка на Букурещ и посещение на парламента с местен екскурзовод. По време на обиколката ще се посетят Триумфалната арка, Атене, Народния театър, парламента, Патриархалната катедрала и двореца, университета, Площада на Патриаршията и църквата „Св. св. Константин и Елена” с мощите на св. Димитър Басарбовски.

Посещението на парламента определено е вълнуващо преживяване, защото той е втората по големина административна сграда в света след Пентагона (по площ) и третата най-голяма сграда в света (по обем) след Кейп Канаверал и Хеопсовата пирамида. Любопитен факт е, че след падането на режима на Николае Чаушеску, е имало сериозни обсъждания сградата да бъде взривена. Днес в нея заседава румънският парламент, има няколко музея и посреща стотици хиляди туристи годишно.

How To Enjoy Bucharest In Winter - 26 Things To Do When It Snows & Is Cold

Тези уникални места правят Трансилвания дестинация, която ще ви впечатли не само със своите исторически и културни забележителности, но и със своето уникално коледно настроение. Програмата "Трансилвания преди Коледа" на туроператора “Дорис травел” е чудесна възможност да избягате от ежедневието и да се потопите в магията на Коледа, обгърнати от мистиката и романтиката на този неповторим регион.

Йоана Шомова