Новини Събития

Археолози откриха астрономическа обсерватория на мястото на храм в Древен Египет

   
Археолози откриха астрономическа обсерватория на мястото на храм в Древен Египет

Археолозите са открили останки от древноегипетска астрономическа обсерватория на мястото на храм. Обсерваторията, за която се смята, че датира от шести век пр. н. е., е построена с кални тухли и се смята, че е била използвана за проследяване на движението на слънцето и звездите. 

Египетската археологическа мисия на Върховния съвет по антиките на страната (SCA) направи откритието в археологическия обект на храма Буто в Тел ел-Фараин, в Северен Египет, се казва в изявление на Министерството на туризма и антиките. Буто е гръцкото име за местна древноегипетска богиня, наричана Ваджет. 

По време на разкопки на мястото археолозите са идентифицирали сграда на астрономическа обсерватория в югозападния ъгъл на района на храма. Айман Ашмави, ръководител на отдела за египетски антики на SCA, казва, че тази сграда е най-голямата известна астрономическа обсерватория от шести век пр.н.е. в страната, с обща площ от приблизително 9150 квадратни фута. 

Архитектурният му дизайн включва вход, обърнат на изток, където слънцето изгрява, отворена централна зала с колони и високи, наклонени навътре стени от кални тухли. Сред находките в обсерваторията имало и каменен слънчев часовник. Известни също като наклонени часовници със сенки, тези инструменти са били считани за едни от най-важните инструменти за измерване на времето в древния свят. 

Инструментът се състои от почти 5-метрова варовикова плоча, покрита с пет плоски варовикови блока - три вертикални и два хоризонтални. Археолозите са  открили и друг инструмент в обсерваторията - състоящ се от каменен блок, монтиран в кръгла зала - за който се смята, че е бил използван за измерване на наклона на слънцето. 

Освен това мисията открила и няколко стаи от глинени тухли, които вероятно са били използвани за съхраняване на някои от инструментите на обсерваторията и друга, която може да е представлявала кулата на съоръжението. 

Сред другите находки от обсерваторията са били редица артефакти, включително статуи, бижута и различни керамични предмети, използвани в религиозни ритуали и ежедневието. 

Мохамед Исмаил Халед, генерален секретар на SCA, казва, че последните открития подчертават"изобретателността и уменията" на древните египтяни, когато става въпрос за астрономия.