Новини Събития

От 13 до 15 септември сме в КвАРТал Фестивал: Духът на стара София

   
От 13 до 15 септември сме в КвАРТал Фестивал: Духът на стара София

В петък 13-и септември започва деветото издание на любимия градски КвАРТал Фестивал с тема "Духът на стара София" в арт карето "КвАРТал", и като част от Културния календар на Столична община за 2024 г. Фестивалът ще се проведе традиционно уикенда преди Деня на София, като алтернативно празненство в столицата от петък до неделя - 13, 14 и 15 септември.

Фокус ще бъде периодът на създаване на квартала в началото на ХХ век, докъдето е стигала емблематичната улица "Търговска", и известен като търговския и бохемски квартал с множество сгради-паметници на културата, построени от видни българи за домовете на писатели и поети, лекари, книжари, фотографи, търговци и царски гости между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски".

Осем пешеходни зони

За първи път ще има цели осем пешеходни зони в стария софийски център, а улица "Екзарх Йосиф" от Пожарната до Дома на киното ще ни води по по-малките и пешеходни участъци през целия стар исторически център с много изложби, арт инсталации, музика, кинопрожекции, градски турове, творчески работилници, с които ще се пренесем в началото на миналия век, ще извадим архивите, снимките, историите, ще влезем в домовете, ще чуем разказите от първо лице и ще се насладим на културната програма, преразказваща историите на квартала, а атмосферата ще ни пренесе в някогашния бохемски квартал и Духа на стара София. 

Пешеходни зони, 13-15 септември

Паркингът пред "НАГ" - между ул. "Сердика" и "Искър"

Ул. "Триадица"

Ул. "Сердика" в частта между ул. "Триадица" и ул. "Искър"

Ул. "Сердика" в частта между ул. "Цар Симеон" и ул. "Струма"

Ул. "Будапеща" в частта между бул. "Дондуков" и ул. "Искър"

Ул. "Веслец" в частта между ул. "Екзарх Йосиф" и ул. "Цар Симеон"

Ул. "Екзарх Йосиф" в частта между ул. "Сердика" и Пожарната

Площад "Бански" 1

Акценти в програмата

Като акценти в програмата и в темата на фестивала ще видим изложбите "Истории зад фасадите" в Централните софийски хали в партньорство с Регионален исторически музей – София, като не пропускайте петъчния градски тур "Сградите разказват" със старт 13 септември от 18:00 ч., тръгващ от музея, изложбата "Дигитална реставрация на табели от Стара София" с дизайнерите Лора Щиркова и Венцислав Джоков в кафето на "Московска" 3, "Любопитната София" в Столична библиотека – филиал София на ул. "Сердика" 1 и изложбата, разположена по стълбището на същата историческа къща към горния етаж на Асоциация за развитие на София – "Из първите софийски галерии" на кураторките Ина Бостанджиева и Благовеста Иванова, ще се потопим в шоурума за техника и материали с 8 мм филми с "Киноклуб Супер 8" в Neda Art на ул. "Дунав" 42, а по трамвая ще спрем на "Спирка София ’70" и архива на Панайот Бърнев, част от Български визуален архив в DOT Sofia на ул. "Братя Миладинови" 46. Специален акцент ще бъдат и разговорите в темата в лобито на Дом на киното "НА ПЪПА НА СОФИЯ, КЪЩИ, ИНТЕРИОРИ И ИСТОРИИ ЗА ЦАР БОРИС III" с късометражния филм за стария център и разговор за това как софиянци от това време са украсявали домовете си, какви са били мебелите, които са изграждали всекидневието на хората, какви предмети са ползвали - с художника-реставратор Борис Делчев и философа Димитър Божков. Разговорът ще прелее в беседа с писателя и документалист Михаил Кунчев, който ще ни преведе през отдавна забравените, а в някои случаи и никога неразказани досега драматични епизоди от личния живот на Цар Борис III.

Не пропускайте и кварталната беседа "Дигитална историческа седянка" с Моята българска история на площада пред НАГ в събота от 14:00 ч., където в подножието на вековното дърво, черницата, растяща там вече 650 години, ще разкажем за спомена за османското нашествие и превземането на града от Лала Шахин. На временно пешеходните зони и трите дни ще има множество инсталации, театър, музика, работилници и още много неща, които ще ни пренесат в атмосферата на стара София.

Търсете програмата на място по локациите или онлайн на фейсбук страницата на KvARTal Festival и си запазете си датите 13, 14, 15 септември 2024. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и е в партньорството с район "Оборище".

Кога: 13-15 септември 2024

Къде: Арт каре на София "КвАРТал", разположен между четирите булеварда "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски".