Новини Събития

Малага призова туристите да не ходят по бански

   
Малага призова туристите да не ходят по бански

Испанските власти поставиха нови билбордове, призоваващи туристите да носят повече дрехи, докато са на обществени места в Малага.

Андалуският град, разположен на брега на Средиземно море, е популярна туристическа дестинация за британските пътешественици - от семейства, посещаващи курорти, до млади хора, търсещи нощен живот в Испания.

Докато туристическата индустрия на Малага процъфтява, посрещайки приблизително 14 милиона посетители през 2023 г., местните власти и бордът по туризъм разлепиха предупреждения по улиците, за да напомнят на посетителите подходящия етикет при посещение.

Плакатите ги предупреждават да се „облекат напълно“ на обществени места от уважение и от хигиенни съображения, съобщава The Independent. Съобщенията, написани на английски и испански, са насочени към туристи, които се разхождат из града голи до кръста.

Това не е първият път, в който властите се опитват да се справят с посетителите без горни дрехи – през 2023 г. беше въведен закон, забраняващ голотата до кръста на обществени места, като глобите могат да стигнат до 750 евро, ако дрескодът е нарушен.

В плакатите, озаглавени „Подобрете престоя си в Малага“, се посочват и три други области, в които туристите и посетителите на града трябва да коригират поведението си.

Молят се пътуващите до Малага да използват кофи за боклук, контейнери и други услуги, за да поддържат града чист, както и да бъдат внимателни около паметници, историческо наследство, градини и обществени структури.

Туристическият борд напомня на посетителите, че тротоарите са за пешеходци и ако турист използва скутери или велосипеди в Малага, трябва да кара на местата, законно определени за тази цел.

Шумът изглежда също е проблем в испанската ваканционна гореща точка, тъй като четвъртият призив е туристите да „не се набиват на очи“, докато са навън. „Не викайте, не пейте и не усилвайте музиката си“, гласи плакатът. „Уважавайте часовете за почивка на вашите съседи, включително възрастни хора, болни, ученици, деца и работници.“

До предупрежденията на местните власти и туристическия борд се стигна, след като постоянните жители на Малага заеха позиция срещу вълната от свръхтуризъм, която завладява улиците им.

Някои от тях разлепиха враждебни стикери на сградите в центъра на Малага през март, в които призовават туристите да се „върнат у дома“. Те съдържаха фрази, като „Смърди на туристи“, „Тук живееше семейство“ и „Преди това беше моята къща“.

Активисти срещу туризма организираха поредица от протести тази година в Малага и други испански дестинации, като Барселона, Палма де Майорка и Канарските острови, твърдейки, че посетителите увеличават жилищните разходи и правят непосилно за местните да живеят в градските центрове.