Анализи

Топ 10 на най-добрите градчета за посещение в Швейцария

   
Топ 10 на най-добрите градчета за посещение в Швейцария

Красотата на Швейцария е легендарна и се предлага във всякакви форми - от покрити със сняг планини и сладководни езера до живописни пасторални сцени и очарователна архитектура. Докато по-големите градове в страната са прекрасни сами по себе си, в малките градчета и селца можете да се потопите напълно в този швейцарски блясък.

Плюс това, с над 2000 общини, Швейцария предлага привидно безкраен брой еднодневни екскурзии и спирки. Просто трябва да решите къде да отидете.

„Повечето пътешественици имат ограничено време и искат да видят възможно най-много, съставяйки маршрут, който се превръща в преместване от един хотел в друг и ограничава времето за изследване на региона“, казва за Travel + Leisure съветникът по пътуванията София Маркович.

Вместо да сменяте местоположението си на всеки няколко дни, Мартин Майер, говорител на националната железопътна компания на Швейцария SBB, препоръчва „да изберете малък град като начална база и да планирате няколко екскурзии с обществен транспорт оттам“.

Това е стратегия за пътуване, която може да изглежда трудна за останалите страни, но е сравнително лесна в Швейцария - особено ако инвестирате в Swiss Travel Pass, която ви дава възможност за неограничено пътуване с влак, автобус и лодка.

Когато започнете да планирате пътуването си, не забравяйте, че в Швейцария има четири национални езика: немски, френски, италиански и романш.

„Това не само влияе върху начина, по който се говори във всеки регион, но също така има голямо културно въздействие, което се отразява в архитектурата, кухнята и дори в характера на хората“, казва Валери Шетела, туристически водач от Switzerland Trekking.

„За подходяща доза „Швейцария“ предлагам да посетите поне един малък град от всеки езиков регион.“

Имайки предвид нейните съвети, вижте най-добрите градове в Швейцария, според местните експерти:

1. Веве

Pixabay
Pixabay

Според Маркович, Веве, разположен на брега на Женевското езеро, „предлага уникална комбинация от природна красота, културно богатство и историческо значение, което го прави привлекателна дестинация за пътуване“.

Когато посещават Веве, туристите ще открият художествени галерии, музикални фестивали и театри, както и Alimentarium - първия в света музей, посветен на храната и храненето. Chaplin’s World пък е музей в чест на Чарли Чаплин, който се помещава в бившата му резиденция.

2. Монтрьо

Pixabay
Pixabay

И Маркович, и Майер включват Монтрьо в списъка си с малките градове в Швейцария, които туристите трябва да посетят. Той се гордее с гледка към Женевското езеро и Алпите, което, според Маркович, „го прави убежище за любителите на природата и търсачите на приключения“.

Градчето е домакин на джаз фестивал през юли, който събира музикални ентусиасти от цял ​​свят. „Независимо дали го посещавате заради музиката, планините или магическата атмосфера, Монтрьо е дестинация, която оставя трайно впечатление у всички, които се докоснат до красотата му“, добавя Маркович.

Не планирате да го посетите през юли? Майер препоръчва коледния базар на езерото, известен като Montreux Noël, или разходка с лодка до замъка Шийон.

3. Соглио

Pixabay
Pixabay

Често наричано „портата към рая“, това е отдалечено градче високо над долината Брегаглия в южната част на Швейцария. Изключителното му местоположение с изглед към върховете ще ви спре дъха.

Църквата Свети Лоренцо е основната забележителност в града, но в околностите му можете да намерите пешеходни преходи за всички нива на физическа подготовка.

4. Венген

Pixabay
Pixabay

Не е необходимо да наемате кола, за да стигнете до Венген - всъщност, това дори не е позволено.

Курортният град без автомобили в Бернските гори е любим на посетителите както през лятото, така и през зимата, тъй като местните жители и туристите се възползват от пешеходните и колоездачните пътеки на града и достъпа до ски зони.

В истински швейцарски стил, Венген разполага с редица домове в стил хижа, заснежени планини и буколични сцени в почти всички посоки.

5. Валс

Валс е планинско село, което крие естествен извор с топлина на водата 86 градуса - единственият в кантона Граубюнден, който идва директно от земята.

Ако трябва да посетите само една термална баня в живота си, направете това в Therme на Петер Цумтор. Швейцарският архитект създаде сензационно и сетивно изживяване, изградено от местно добити кварцитни плочи.

6. Сион

Pixabay
Pixabay

Въпреки че е по-голям от някои други дестинации в този списък, Сион (с население от около 35 000 души) поддържа определено очарователно усещане за малък град. „Всеки петък сутрин можете да откриете местни продукти и занаятчийски произведения на пазара в стария град“, казва Майер.

Пътуващите се отправят към Сион, за да видят замъка Турбийон и Базиликата Света Валерия, които се издигат на противоположни хълмове, извисяващи над Сион в долината на Рона.

След като приключите с разглеждането на забележителностите, градчето е добро място да продължите да изследвате Швейцария. „Сион е идеална отправна точка за пътуване през Вале и неговите многобройни върхове“, казва Майер. Един от тези върхове - Матерхорн, определено не може да се пропусне.

7. Щайн ам Рейн

Pixabay
Pixabay

Ако никога не сте били в Швейцария и трябва да си представите швейцарски град, има голям шанс той да прилича на Щайн ам Рейн. Разхождайки се из стария град, ще видите фахверкови къщи и цветни, сложни фрески около Rathausplatz (градския площад).

Когато приключите с разглеждането на красотите и снимките, се насочете към абатството Свети Георги - бивш бенедиктински манастирски комплекс, сега музей - на река Рейн. Или пък към Хохенклинген - средновековен замък, датиращ от 11 век.

8. Ла Ньовил

Ще го откриете на брега езерото Биел в западната, френскоговоряща част на Швейцария. Неговият калдъръмен средновековен стар град е сгушен между езерото и хълмовете на планинската верига Юра.

Насладете се на традиционно фондю със сирене в Buvette du Débarcadère - непретенциозен ресторант на брега. Наемете водно колело или каяк, направете историческа обиколка с екскурзовод или опитайте някои местни вина.

9. Грюер

Майер описва Грюер като град, в който „Средновековието се среща с филма „Извънземното“, всичко това заобиколено от финия аромат на сирене грюер“. Първата част от това описание се отнася до историята и архитектурата - можете и трябва да посетите замъка Грюер от 13 век.

Споменаването на „Извънземното“ произтича от факта, че музеят HR Giger се намира в Грюер. Тук посетителите могат да видят сюрреалистичните картини, скулптури и филмови дизайни от „Пришълецът“, „Пришълецът 3“ и „Полтъргайст 2“.

И накрая, както може би се досещате, сиренето грюер е кръстено на града, от който произхожда, а посетителите могат да научат повече за тего и как се прави то в La Maison du Gruyère.

10. Солотурн

Pixabay
Pixabay

„Този ​​малък град на река Ааре се смята за най-красивия бароков град в Швейцария“, казва Майер. Освен това е пълен с интересни места, които да занимават и забавляват пътниците.

Старият град, в който няма автомобилен трафик, разполага с 11 църкви и параклиси, плюс същото количество кули и фонтани. Ако предпочитате музеите, ще оцените Природонаучния музей, Музея Блуменщайн, Музея на камъните и Стария арсенал, който има една от най-големите колекции от оръжия в Европа.

За тези пътешественици, които искат да се забавляват на открито, Майер казва: „Можете да комбинирате посещението с круиз по Ааре или поход в планината.“