Новини Събития

Най-популярните есенни фестивали

   
Най-популярните есенни фестивали

Кои събития са най-впечатляващи

Есенна чука на вратата ни и за да не тъжим за отминалото лято, обръщаме поглед към есенните фестивали. Различните страни и култури празнуват това време на годината по свои уникални начини. Независимо дали става въпрос за тържествата на Октоберфест, на които на почит е бирата или за лунните фестивали в Китай, есента е вълшебно време от годината. Ето и най-популярните фестивали през идния сезон.

Октоберфест – Мюнхен, Германия

Провеждан между края на септември и началото на октомври всяка година, Октоберфест е най-големият бирен фестивал на земята. По това време в Германия и по света се провеждат по-малки фестивали на бира, но традиционното място е Мюнхен. В Мюнхен огромна фестивална площадка включва множество бирени шатри. Вътре ще намерите групи на живо и изобилие от свободно течаща бира, сервирана в големи чаши. Интересното е, че в баровете на Октоберфест се сервират само бири, произведени в град Мюнхен. Други акценти на този есенен фестивал включват спортни състезания, пеене и изобилие от вкусна немска храна, пише exoticca.com.

 

La Mercè Festival – Барселона, Испания

Честван всяка година на 24 септември, La Mercè се провежда в град Барселона. Този есенен празник е в чест на римокатолическия празник на Дева Мария на милостта. Произхождащ от Средновековието, фестивалът се характеризира със своите улични паради, музика на живо, фойерверки и човешки кули, уникална каталунска традиция. Очаквайте вълшебна атмосфера, ако пътувате до Барселона по време на фестивала. Един от акцентите на La Mercè са неговите впечатляващи дървени гиганти. Тези огромни кукли, управлявани от хора, дефилират по улиците по време на тържествата.

Nuit Blanche – Париж, Франция

Ежегоден празник на изкуствата, Nuit Blanche е уникален есенен фестивал. Само за една нощ Париж отваря своите музеи и галерии до ранните часове. Специални събития се провеждат в целия град и посетителите имат шанса да разгледат някои от най-известните забележителности на Париж след свечеряване и безплатно. Освен това общественият транспорт работи през цялата „Бяла нощ“ и изпълнения на живо се провеждат в целия град. От всички есенни фестивали по света, Nuit Blanche е незабравимо събитие за всеки, който цени изкуството и културата. Този фестивал обикновено се провежда в началото на октомври.

 

Ден на мъртвите - Мексико

Празнуван ежегодно на 1 и 2 ноември, този есенен празник е известен още като Ден на Вси светии. Ако посетите Мексико по време на този национален празник, ще бъдете посрещнати от експлозия от цвят, паради и партита. Но зад това радостно тържество целта на Деня на мъртвите е да се отдаде почит и възпоменание на починалите близки. Семействата се отправят към местните гробища, за да проведат бдения със свещи и да поставят олтари у дома, за да посрещнат своите починали роднини в този специален ден. Всъщност се смята, че Денят на мъртвите е единственото време от годината, когато духовете на мъртвите могат да се върнат на земята.

Това, което прави този есенен празник още по-очарователен, са невероятните декорации. В Мексико улиците са украсени с цветни цветя и хартиени изрезки. Уличните търговци продават черепи от бонбони, а местните жени рисуват лицата си, за да приличат на Катрина, скелет, символ на Деня на мъртвите.

Дивали – Индия

Празнуван от милиони индуси, сикхи, джайни и някои будисти, Дивали е петдневен фестивал на светлината. Празник на светлината над тъмнината, фестивалът съвпада с индуисткия лунно-слънчев месец Картика. Празнувани по целия свят, но най-вече в Индия, типичните декорации за Дивали включват сложни флорални аранжировки и глинени фенери. Дивали има различно значение за всяка религиозна група. Например индусите празнуват завръщането на божествата Рама и Сита в Айодхя след 14-годишното им изгнание.

От друга страна, сикхите отбелязват фестивала, като празнуват освобождаването на шестия гуру Харгобинд Сингх от затвора през 1619 г. Едно общо нещо за всички празненства са семейни ястия, фойерверки, илюминации и много сладки изкушения. Със сигурност един от най-вълшебните есенни празници.

Лунен фестивал – Китай

Известен още като Празник на средата на есента, Празникът на луната се провежда на 15-ия ден от 8-ия месец от китайския лунно-слънчев календар. Това съвпада с пълнолунието между септември и октомври. Тридневен национален празник се провежда по време на Лунния фестивал в Китай. Освен това семействата се събират, за да се насладят на фестивала и сложните илюминации, които украсяват големите градове на Китай. Друга традиция на Лунния фестивал е яденето на Mooncakes, сладкиши, направени специално за фестивала. Трите принципа на Лунния фестивал са: събиране, благодарност и молитва. Мнозина вярват, че Лунният фестивал е време на късмет.