Новини Събития

Катедра Икономика на туризма в УНСС откри новата академична година

   
Катедра Икономика на туризма в УНСС откри новата академична година

На събитието по повод приветстването на първокурсниците бяха поканени двама млади предприемачи, които привлякоха вниманието на новите студенти с личните си истории за успех. Темата на събитието „Бранд България с младите лидери. Или как се става инвеститор и предприемач в международния туризъм“ бе вдъхновена от идеята да се запали предприемачески дух в младите таланти с цел успешно обучение и бъдеща кариерна реализация.

Специални гости на събитието бяха младият собственик и мениджър на CruiseGuru Никола Николов и младият бизнесмен Борис Карагеоргиев от Mistral Travel & Events, който е само на 28 години, а вече има 10-годишен опит в предприемачеството в туроператорския бизнес.

Проф. Мариана Янева, ръководител на катедра „Икономика на туризма“, представи новото конкурентно предимство на катедрата в процеса на дигитализиране на учебното съдържание чрез разработената от екипа Онлайн библиотека, в която от тази година има още два иновативни ресурса – първата дигитална книга по „Международен туризъм“, включваща освен текст и авторски учебни видеа от YouTube канала на катедрата, както и първото в страната дигитално комбинирано научно и бизнес списание по туризъм, политика и бизнес.

Дигиталната книга е създадена с цел да отговори на съвременните нужди на образованието и бизнеса, като съчетава традиционни академични знания с модерни дигитални ресурси, включително авторски учебни видеа и интерактивни въпроси за по-задълбочен анализ. Иновативният подход на структуриране на съдържанието е обусловен от новите тенденции и предпочитания на потребителите на образователен продукт, наложени след 2020 г. в световен мащаб.

Изданието разглежда ключови теми от туристическата индустрия като икономическите ефекти на международния туризъм, предизвикателствата пред маркетинга и ценовата политика, управлението на туристически дестинации и проекти, както и актуални специализирани теми като сензорния маркетинг, здравния и фестивалния туризъм. Специално внимание е отделено на важни аспекти като съвременните похвати в екскурзоводското обслужване, туристическия PR, формирането на лоялност към дестинациите и развитието на София като международна туристическа дестинация за различни приоритетни за България видове туризъм - здравен, делови и културен.

Дигиталната книга стимулира развитието на ключови професионални умения у студентите, сред които управление на проекти и ефективни комуникации в туризма, които са от съществено значение за успешното им кариерно развитие. Съдържанието е подходящо не само за студенти, но и за представителите на бизнеса, които могат да го прилагат в свои обучителни програми, както и при въвеждането на иновативни практики в туристическото предлагане. Дигиталната книга е подходяща и за обучението в средните училища по туризъм и предприемачество с цел интеграция между средното и висшето образование по туризъм. 

Издаването на книгата отразява ангажимента на катедра „Икономика на туризма“ към предоставянето на качествено и модерно образование, като същевременно подкрепя иновациите и развитието на туристическия сектор в България. Катедрата прилага активно съвременните методи на обучение чрез богато дигитално съдържание в специализираната онлайн библиотека https://tourism-unwe.com/, както и в собствения си YouTube канал, където се публикуват дигитални лекции, подкасти, интервюта с водещи експерти и много други образователни ресурси - https://www.youtube.com/@unweEconomicsOfTourism.