Новини Събития

"Виза" ще подкрепи бизнеса на 15 жени в България

   
\

Компанията "Виза" (Visa) обяви началото на първото издание на грантовата програма She's Next ("Тя е следващата") в България. Целта на програмата е да подпомогне местните жени предприемачи, като им предостави практически познания, инструменти и перспективи за растеж. Това важи включително и за дамите в туризма.

Глобалната инициатива на компанията е с фокус върху малки бизнеси чрез възможности за менторство, финансиране и създаване на контакти.

Петнадесет жени предприемачи ще бъдат избрани да участват в тримесечна менторска програма, която ще бъде осъществена с помощта на сдружение "Дамски форум". В края на програмата всички участнички ще представят проекти за развитие на своя бизнес пред жури. Трите най-отличаващи се проекта ще получат грантове - 20 хил. лв. за първо място, 15 хил. лв. за второ и 10 хил. лв. за трето място.

Проучване на "Виза" в България показва, че 59% от жените не са запознати с наличните ресурси, независимо дали са финансови, юридически или консултантски за бизнес. Съществуващите възможности са известни на едва 9%. Общо 17% от жените предприемачи посочват липсата на увереност като значителна пречка за техния успех в сравнение със само 5% от мъжете.

Общо 61% от анкетираните казват, че условията за бизнес в страната са сред най-големите им предизвикателства, 23% сочат липсата на ресурси, а 11% смятат, че не се справят с управлението на времето.

Много от тях търсят подобрения в резултатите на бизнеса си в области като маркетинг и реклама (44%), финанси (28%) и управление на веригата за доставки (24%). Близо една четвърт се фокусират върху дигитализацията и електронната търговия (21%), докато 18% се стремят да подобрят уменията си за управление на времето.

Очаквано сериозен проблем за повече от половината - 53%, е съчетаването на личния живот с бизнеса. Сред допълнителните пречки, които посочват, са предразсъдъците при достъпа до финансиране (17%) и по време на бизнес срещи (12%).

Желаещите да участват в програмата предприемачи могат да подадат своите кандидатури от 1 октомври до 10 ноември 2024 г. на специалната страница.