Хотели

Ценовата политика на Booking спрямо хотелите ограничава конкуренцията

   
Ценовата политика на Booking спрямо хотелите ограничава конкуренцията

Ограниченията, с които платформата за онлайн резервации "Букинг.ком" (Booking.com) не позволява на хотелите да предлагат по-ниски цени чрез своите или други сайтове спрямо тези, които са обявили на нейната електронна страница, са "ненужни и биха могли да ограничат конкуренцията". Това обяви днес Съдът на Европейския съюз (СЕС), цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

В съдебното постановление обаче се посочва, че ограниченията, които "Букинг.ком" налага на хотелите, не представляват "антиконкурентна практика" съгласно правилата на Европейския съюз.

Конкуренти на "Букинг.ком" подават жалби срещу тази практика, последвани от проверки от страна на редица европейски регулатори. Те проверяват дали ограниченията, които онлайн платформата налага на хотелите, не са във вреда на потребителите, посочва Ройтерс.

От своя страна германският антитръстов регулатор забрани на онлайн платформите за резервации да ограничават хотелите, ако те решат да предложат по-ниски цени на своите или на други сайтове.

Регулаторите в Евросъюза обаче забраняват тези ограничения, само когато се отнасят до сайтовете на хотелите. Те могат да предлагат по-ниски цени на своите електронни страници, но не и на сайтовете, които са конкуренти на основната онлайн платформа, с която са сключили договор, посочват експерти.