Новини Събития

Девин отбелязва силен летен сезон

   
Девин отбелязва силен летен сезон

Летният туристически сезон в Девин отбелязва ръст с над 22 000 нощувки повече в сравнение с миналата година. Това съобщи пред БТА кметът на общината Здравко Иванов. Увеличението е с над 25 процента в сравнение с лятото на 2023 г., като към края на август нощувките в хотели и места за настаняване са 108 612. Според кмета ваканционният сезон в града е започнал по-късно тази година, но данните показват, че е бил по-интензивен и успешен.

През септември потокът от посетители видимо е намалял, но туристическият сезон все още не е приключил. Аквапаркът ще работи до края на септември, а повечето хотели също посрещат клиенти.

Около 5 на сто е ръстът на туристите, преминали през Ягодинската пещера през това лято, информира Сергей Генчев, управител на пещерата. Увеличението е на фона на по-късното начало на сезона с близо 15 дни заради неблагоприятни метеорологични условия. Предимно български туристи са посетили Ягодинската пещера. При чуждестранните посетители има осезаем спад на израелските групи и около 10 на сто повишение при френските туристи.

Пещерата продължава да привлича и двойки, избрали подземната зала за място за сключване на брак. От началото на годината в Ягодинската пещера са организирани 15 сватби, а утре предстои още една. Сериозен поток от посетители преминава и през панорамната площадка "Орлово око" над Девин, отчитат хотелиери.