Новини Събития

Театралният маратон в Габрово се завръща на 27 и 28 септември

   
Театралният маратон в Габрово се завръща на 27 и 28 септември

На 27 и 28 септември в габровския Драматичен театър се завръща организираният от “Малка театрална компания” 24-часов театрален маратон „Театър-24“. Той е избран единодушно от публика и жури за най-доброто културно събитие в Габрово през 2023 г.

Настоящото издание очаква габровци и гостите на града с чисто нова програма от 18 ч. в петък (27.09) до 18 ч. в събота (28.09) в пространствата на Театъра. Тазгодишното издание на маратона съчетава интерактивни театрални спектакли, стендъп комедия, творчески срещи, ателиета и работилници.

Инициативата се реализира в партньорство с Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и с финансовата подкрепа на програма “Култура” към габровската Община и на Министерството на културата.

Програмата тази година включва предпремиера на стендъп комедията “По принцип” с Адриана Димова от габровския театър и премиера за България на представлението Hic Sunt Dracones на Continuo theatre от Чехия.

„След фурора на пилотното издание се амбицирахме да предложим на габровската публика още по-наситена програма, изобилстваща от различни съвременни театрални форми. Пример за това е визуалната поема на Continuo theatre от Чехия, която представлява фюжън между физически, визуален и куклен театър. В рамките на маратона ще бъде и предпремиерата на стендъп комедията на Адриана Димова “По принцип”, която имах щастието да режисира.“, споделя Емил Йорданов от „Малка театрална компания”.
Освен сцените на Драматичния театър, маратонът превзема и нестандартни пространства като коридори, фоайета и пространствата на открито около театъра.

Театралното приключение започва точно в 18 ч. в петък, 27 септември във фоайето на Драматичния театър и ще завърши на 28 септември в 18 ч. на Голямата сцена. Ще видим
Димитър Живков, Ха-ха-ха импро, Явор Борисов от столичния сатиричен театър, Karakashyan & Artists, Театър Арт Ленд, Пощенска кутия за приказки, Васил Спасов, Юрий Захариев, Театър Мале-мале, Коле Китанов, VАR Lab, Театър Трио, Ивет Лазарова-Торосян, София Георгиева, Катина Пеева, Мануела Саркисян, Теодор Борисов - Il Grande lupo Bulgaro, Адриана Димова от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и Малка театрална компания.

„Стана традиция с маратона да даваме старт на новия театрален сезон, като поканим зрителите да съпреживеят заедно с нас театралния празник след летния ваканционен период. Тази година фестивалът е още по-мащабен, а атмосферата - по-колоритна. Специално за маратона временно ще изградим открита сцена в градинката с мечето”, уточнява Петко Койчев, директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

За свободното придвижване на маратонците през цялата нощ е подсигурен нощен Театробус от кв. Русевци през театъра до кв. Бичкиня, кв. Дядо Дянко и обратно.

Цялата програма на театралния маратон е с вход свободен.

„Малка театрална компания“ е независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени  театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления.
Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията. През 2022 г. печели приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция”. Пилотното издание на театралния маратон “Театър-24” е избран единодушно от публика и жури за най- доброто културно събитие в Габрово през 2023 г.

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА МАРАТОНА „ТЕАТЪР-24”

За повече информация, следете събитието във Фейсбук.