Новини Събития

Българските плажове стават достъпни за хората с увреждания от 2026 г.

   
Българските плажове стават достъпни за хората с увреждания от 2026 г.

Черноморските ни плажове стават достъпни за хората с увреждания от 2026 г. Това предвиждат промени в Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, която е публикувана за обществено обсъждане.

Предложените технически изисквания за достъпност до морските плажове за хората с увреждания са нови за българското законодателство.

Промените в наредбата се правят след като през пролетта на тази година парламентът прие изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). С тях се гарантира достъпността на морските ни плажове и за трудноподвижни хора. Тогава се очакваше, че промените ще влязат в сила от 2025 г.

Сега обаче се оказва, че се налага да се отстрочат с още година, защото е необходимо време за създаването на организация за привеждане на морските ни плажове в съответствие с изискванията на законодателството, аргументира се Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което е автор на промените в наредбата.

От МРРБ посочват още, че това е направено и по искане на Министерството на туризма.

Съгласно разпоредбите на ЗУЧК "достъпен морски плаж за хората с увреждания" трябва да е с осигурен свободен и безплатен достъп за придвижване на хора с двигателни увреждания от входа на плажа до и в морето. Освен това трябва да има съблекални, тоалетни, преместваеми обекти за бързо обслужване, душове, чадъри, шезлонги и съоръженията за спортно-развлекателна дейност, които също да са подходящи за хора с двигателни затруднения.

С промените в наредбата са определени изискванията към достъпния вход за плажа и неговото обозначаване, маршрутите до морската ивица.

Заложено е достъпът на хора с двигателни увреждания до морската вода да става чрез предлагане на услуги за предоставяне на съоръжения - плажни инвалидни колички и/или плажни патерици, които позволяват стабилно придвижване по пясъка и във водата.

На достъпните маршрути, в съседните на достъпния морски плаж територии, ще се поставят насочващи към плажа табели или ще се използват други подходящи системи за насочване, обозначени с международния символ за достъпност, е записано в наредбата.

Когато към достъпния морски плаж е предвиден паркинг, ще се осигурява най-малко едно достъпно място за паркиране.

Задължително е предоставянето на информация за достъпните услуги за хора с увреждания с цел предотвратяване на рискове и злополуки. Информацията ще е с графични знаци и/или надписи и тактилно/звуково (чрез тактилни ивици, тактилни знаци, тактилни карти, текст на брайлово писмо, гласова информация и/или системи за насочване).

В случаите, когато на плажа не се допускат домашни любимци, изключения ще се правят за кучета водачи на хора с увредено зрение.

Изискванията са маршрутите по достъпните морски плажове да са непрекъснати по цялата дължина и без стъпала, да имат надлъжен наклон не повече от 5%, да са с широчина без препятствия не по-малка от 150 cm.

Ще трябва да се има предвид и промяната на нивото на морската вода при приливи и отливи, както и характерното вълнение за съответния морски плаж.

Предвижда се още в близост до достъпния вход на всеки морски плаж да има най-малко една достъпна съблекалня, която се обозначава с международния символ за достъпност.

Залегнало е и изискване достъпната зона за плажна сянка с плажна настилка да е свързана с достъпния маршрут на плажа.

В зоната ще се разполагат места за плажна сянка, всяко от които с минимален размер 4 метра на 4 метра и чадър с два шезлонга. Достъпната зона за плажна сянка се предвижда да бъде до 0.5% от активната плажна площ, с не по-малко от 5 достъпни места.