Новини Турагенции

Компании за събитиен туризъм ще проучват България

   

НДК има най-големи възможности за събитиен туризъм
  TravelNews

Агенции за организиране на събития от различни страни в Европа и Индия ще посетят България, за да проучат възможностите на страната ни в този сегмент на туризма. Това обяви за TravelNews Мария Костова, управител и собственик на Sun Spree Travel Partner (част от туроператора Sun Spree Holidays), която ще посрещне като домакин компаниите. В страната ще пристигнат представители на 7 големи агенции от Италия, Франция, Белгия, Гърция, Нидерландия и Индия. Те ще дойдат в периода от 28 септември до 2 октомври 2024 г.

Мария Костова посочи, че ще в програмата са предвидени посещения на София, където ще разгледат НДК, зала Planet Schwarz и петзвездните хотели. Разбира се, ще разгледат и забележителностите в столицата. Следват Рилския манастир, пътуване с теснолинейката, Банско, възможностите за събитиен и СПА туризъм в петзвездните хотели във Велинград и Правец с хотел „Хаят Риджънси“, който е с голф игрище.

Агенциите се интересуват от възможностите на MICE туризъм - за организиране на конференции, семинари, конгреси, тийм билдинги и др. събития. Индийската компания иска да снима реклами и филми в България, каза Мария Костова. Според нея България все още не е популярна дестинация за събитиен туризъм за разлика от Гърция, Турция и Румъния в региона. „До момента никой не обръща внимание на този вид туризъм, който привлича богати и бизнес туристи. Държавата също не е помагала въпреки, че вече има някакви първоначални положителни сигнали от нея“, посочи Костова. Министерството на туризма участва с щандове на най-големите специализирани изложения в сектора във Франкфурт и в Мадрид.

По данни на Министерството на туризма, до края на август в България са дошли у нас над 770 хиляди посетители с цел бизнес и организация на събития, като за миналата година бройката достига до близо 1,3 млн. човека. Индустрията предоставя чудесна структура за развитие, което може да бъде постигнато чрез допълнителни сътрудничества между отделните министерства, неправителствени организации, общини и частния бизнес. При положение, че всички работят в една посока, събитията в България ще продължават да се развиват и в други градове, освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, които и в момента са лидери в този сегмент.

Sun Spree Travel Partner е от 26 години на пазара и постоянно участва на международните борси, където представя своите услуги и презентира възможностите на България. Основната й дейност е обслужването на корпоративни клиенти. От 2009 г. е партньор и представител за България на глобалния лидер в областта на управлението на пътуванията International Travel Partnership (ITP) с централа в Уиндзор, Англия. Sun Spree Travel Partner организира всякакъв вид мероприятия, като осигурява цялостна организация на корпоративни мероприятия, регистрации и участия в конгреси, продуктови презентации, семинари, обучения, срещи, културни събития, партита и годишнини, гала вечери, спортни събития, инсентив пътувания, както и уикенд пакети в страната.

Мирослав Иванов