Събития

Глава на статуя откриха археолозите в Хераклея

   
Глава на статуя откриха археолозите в Хераклея

Глава на статуя са открили днес археолозите при разкопките в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Все още не е известно дали главата е от статуята, открита на обекта преди дни, тъй като тя се е намирала далеч от другата находка. Археолозите от екипа на проф. Людмил Вагалински все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт.

Мистерии в Хераклея Синтика: Разговор с откривателя на града и романа за него. През лятото на 2024 г. на археологическия обект бе открива първата, почти непокътната статуя. Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са в землището на село Рупите, община Петрич, в подножието на Джонков връх. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция). Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев от Пловдивския университет, след откриването на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува. От 2007 г. започват археологически разкопки на Хераклея Синтика, под ръководството на доцент Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).