Анализи Новини Събития

Струва ли си да си направим медицинска застраховка за чужбина?

   
Струва ли си да си направим медицинска застраховка за чужбина?

Сключването на здравна застраховка за чужбина е важна стъпка от приготовленията за пътуване. Независимо дали пътуваме сами или със семейството си, винаги е важно първо да мислим за здравето си.  

Какво представлява медицинската застраховка за чужбина? 

Медицинската застраховка за чужбина е вид доброволна застраховка, която осигурява финансова защита в случай на възникване на здравословни проблеми по време на пътуване или престой извън България. Тя обикновено включва покритие за разходи за медицинска помощ, хоспитализация, транспортиране до болница и в някои случаи дори репатриране. Здравната застраховка при пътуване в чужбина може да покрие и специални случаи като спешна стоматологична помощ или медицински разноски, свързани с пандемии като COVID-19. 

Защо да си направим медицинска застраховка за чужбина? 

Сключването на медицинска застраховка за чужбина е ключова част от подготовката за всяко пътуване. Тя не само ви защитава финансово при възникване на здравословен проблем, но и Ви осигурява достъп до необходимата медицинска помощ в непозната среда. Тези и още редица причини са достатъчно показателни за сключване на медицинска застраховка за чужбина. 

Високи разходи за лечение в чужбина 

Лечението в друга държава често е по-скъпо за нас, българите. Това е така заради разликата във валутите, например за държавите на територията на ЕС, защото самите медицински услуги са просто по-скъпи там и поради още редица причини. Развитите страни и туристическите зони, поддържат по-високи цени на всички услуги. Без подходящата застраховка, пациентите могат да се озоват в една неприятна ситуация, в която са изправени пред огромни сметки за лечение, без да бъдат подготвени и да надхвърлят първоначалния си бюджет в пъти. 

Ограничено национално здравно осигуряване в чужбина 

Много хора не са наясно, че националното здравно осигуряване в България не покрива разходите за лечение в чужбина. Дори Европейската здравна карта има своите ограничения и не покрива всички видове медицински грижи. Това прави здравната застраховка за чужбина още по-необходима, като тя осигурява пълно покритие, независимо от локацията или медицинските нужди. 

Спокойствие и сигурност 

Едно от най-големите предимства на медицинската застраховка живот за чужбина е истинското спокойствие, което тя осигурява. Никой не желае неприятности за себе си и семейството си, но знаейки, че в извънредна ситуация за нашето здраве, можем да разчитаме на застраховката, ни позволява да се насладим изцяло на пътуването. Сигурността на здравната застраховка за чужбина ни позволява да изживеем пътуването с пълно спокойствие.  

Как да изберем подходяща здравна застраховка за чужбина според нуждите ни? 

Изборът на най-подходящата застраховка за чужбина зависи от много различни фактори. Трябва да се има предвид целта на пътуването, рискова ли е дестинацията, както и продължителността на престоя там. За семейства с деца или възрастни хора е добре полицата да предлага по-широко покритие. То трябва да включва както спешна медицинска помощ, така и услуги като зъболекарска помощ и допълнителна застраховка отмяна на пътуване.